Bugün Gadir Hum Bayramı! Bu Kutsal Güne Dair Gelenekler ve Gadir Hum Mesajları

featured

Hazreti Muhammed’in hicretin 10. yılında veda haccı dönüşü Hazreti Ali’yi halef ilan ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, ülkemizde Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere kutlanıyor.

Gadir Hum Bayramı Gelenekleri

Bu kutsal bayramda Alevi yurttaşlar, türbe ziyaretlerinde bulunur. İçinde buğday ve kırmızı etin yer aldığı Hatay’da çok meşhur olan Herise yemeğini koca kazanlarla pişirip dağıtırlar. Hataylı Arap Aleviler bugün için, Hz. Muhammedin, Hz. Ali’yi velayet makamına atadığına inanmaktadır.

Alevi geleneğinde keşkeğin adı herisedir diyebiliriz.

Gadir Hum Bayramı geleneğinde herise ateşi yakılır. Alevi toplumunun akidelerinin temelini oluşturan Gadir Hum gününde de herise yapılıp, sofralar kurulup, yapılan heriseden dağıtmak suretiyle bu gün kutlanır. Herise, Antakya mutfağında dini bayram günü yemeği olmasının yanında Gadir Hum Bayramı için de vazgeçilmez bir yemek ritüelidir. Kurban Bayramı’ndan 10 gün sonra yapılan kutlama için kurban kesilir, herise pişirilir. Bu yemekten dost, akrabalara dağıtılırken, davet edilenlere de topluca bulunulan alanda sofra düzeninde ekmek ve herise dağıtılır. Allaha hamd getirilerek adak sonlanmış olur.

Gadir Hum Bayramı Mesajları

Gadir Hum Bayramı mesajlarını paylaşanlardan biri CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış oldu.

Gülcan Kış Twitter mesajında;

Bir diğer Gadir Hum Bayram mesajı da tutuklu Türkiye İşçi Partisi Can Atalay paylaştı:

“Bir şehir, hele ki bu Hatay ise kültürel zenginliği ile tanınır. Yaşanan bunca yıkım ve acıya rağmen; kaynayan kazanların iyiliği, dayanışmayı ve paylaşımı bahur dumanları ile tüm yeryüzüne yaymaya çalıştığı Arap Alevilerinin “Gadir Hum Bayramı” kutlu olsun!”

İnanan herkesin Gadir Hum Bayramı mübarek olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!