Boşanan Çiftin Çocuğuna Annenin Soyadı Verilebilecek

Boşanan Çiftin Çocuğuna Annenin Soyadı Verilebilecek

Yargıtay, boşanmış çiftin çocuğunun annenin soyadını alabileceğine hükmederek emsal niteliğinde bir karar verdi.

2011 yılında eşinden boşanan çocuklu bir kadın, eşinin velayetini de almıştı. Bir süre sonra eski eşine ve İzmir İl Nüfus Müdürlüğü’ne dava açan kadın, dava dilekçesinde “çocuğu ile kendi soyadının farklı olması nedeniyle günlük hayatta sorun yaşadıklarını, bu durumun çocuğunu olumsuz yönde etkilediğini, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları göz önünde bulundurulduğunda çocuğun annesi ile farklı soyadı taşımadaki rahatsızlığı ve velayet hakkı bulunmayan babaya ait soyadı taşımakta hukuki yararın olmamasını” gerekçe gösterdi ve çocuğuna kendi soyadının verilmesini istedi.

Annenin başvurusunu kabul eden İzmir 6. Aile Mahkemesi “çocuğun soyadının, evlilik birliğinin sona ermesiyle kendisine velayet hakkı tevdi edilen annenin soyadı ile değiştirilmesini engelleyen yasal bir düzenlemenin bulunmadığı ve söz konusu değişikliğin çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı”na karar verdi.

Çocuğun Üstün Yararına Aykırı Olmadığı Sürece Çocuğun Tercihine Değer Verilmelidir

Mahkemenin kararına itiraz eden babanın başvurusunu kabul eden İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi mahkemenin kararını bozunca dosya Yargıtay’a gitti.

İstinaf mahkemesinin kararını bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Anne, çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesinin çocuğun isteği olduğunu, okulda ve resmi kurumlarda zorluklar yaşadığını ileri sürmüştür. Çocuk, uzmana verdiği beyanında soyadının annesinin soyadı ile değiştirilmesini istemiş olup çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı sürece çocuğun tercihine değer verilmelidir” şeklinde bir karara vararak anneyi haklı buldu.

Babanın itirazını da değerlendiren Yargıtay, bu itirazı reddederek kararını ikrar etti ve emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Kaynak:TamgaTürk

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!