Bakan Koca: ”Salgın okulların kapanma sebebi olmayacak”

Bakan Koca: ''Salgın okulların kapanma sebebi olmayacak''

Sağlık Bakanı Koca, okullarda rast gele yapılan PCR taramasının ilk sonuçlarının çıktığını, buna göre tedirgin olunabilecek bir durum olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okullarda rast gele yapılan PCR taramasının ilk sonuçlarının çıktığını ve buna göre tedirgin olunabilecek bir durum olmadığını vurgulayarak, ”Salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler  devreye girebilir ancak okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz” dedi.

”Turkovac’da bin gönüllüyü geçtik”

TBMM’de parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Koca,  ”yerli aşı Turkovac’ın acil kullanım onayı alması için 3 bin gönüllüye ihtiyaç bulunduğuna” ilişkin çağrısının hatırlatılması üzerine,  ”Bugün itibariyle bin kişiyi geçmiş oldu. Vatandaşlarımızı özellikle gönüllü olmaya davet ediyorum. 41 merkezde bu çalışma yapılıyor. Kendi aşımız, kendi gücümüz. Acil kullanım onayı, seri üretim için gerekiyor. Bunun için de 3 bin gönüllüye ihtiyaç var” dedi.

”Salgın okulların kapanma sebebi olmayacak”

Okullarda rast gele yapılan PCR taramasının ilk sonuçlarının çıktığını ve bunu Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte belirli aralıklarla tekrarlamak istediklerini kaydeden Bakan Koca,  şöyle dedi:

”Yapılan taramada, toplumdan farklı olarak okul döneminde ki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük. Bunun bazı okullarda 1.1’den- 5.9’a kadar değişen oranlarda olduğunu gördük. Tedirgin olunabilecek bir durum olmadığını tekrar hatırlatmak isterim. Okulların özellikle pandemi sebebiyle kapalı olabilme ihtimalini artık vatandaşımız düşünmemeli. Böyle bir soru da artık sorulmamalı. Salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler  devreye girebilir ancak okulların kapanma  durumu salgın nedeniyle olamaz. Bilim Kurulunun böyle bir gündemi söz konusu değil. Sadece milli eğitim için demiyorum, yüksek öğrenim için de diyorum; okulların kapanabilme ihtimali veya sorusu veya düşüncesi gündem olmamalı salgın nedeniyle. En fazla tedbirler gündeme gelebilir.”

”Toplumda da kapanma gibi bir durum söz konusu olmayacak”

”Toplumda da kapanma gibi bir durum söz konusu olmayacak” diyen Bakan Koca,  ancak bunun için vatandaşların kişisel tedbirlerini almaları ve aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

Toplumda en az yüzde 70-80 oranında bağışıklığın sağlanması gerektiğine işaret eden Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de şu an 2 doz aşısını yaptırmış kişilerin oranının yüzde 59’a yaklaştığını söyledi. Koca, bu oranın daha yukarı çekilmesi, özellikle de  65 yaş üstü aşısız vatandaş kalmaması, ek hastalığı olanların da aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

”Yarın ki Bilim Kurulunun gündeminden biri de 3. doz mRNA aşısı”

Bakan Koca, bir başka soru üzerine de, ” Yarın ki Bilim Kurulunun gündem konularından biri de 3. doz mRNA gerekli mi,  gerekiyorsa ne zaman ve kimlere yapılır olacak.  Bununla ilgili ne zaman, kimlerden başlayarak uygulanması gerektiği ilgili yarın tartışılır. Bununla ilgili  alınacak bir karar olduğunda toplantı sonrası açıklarız” diye konuştu.

”12 yaş altı için aşı, şu an düşünmüyoruz” 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  ”Aşılama 12 yaş altına düşecek mi?” sorusuna karşılık da, ”Biz 18 yaş ve üstü  tanımladık. 12-17 yaş arası olan çocuklarımızı ise tercihe bağlı olarak tanımlamış olduk. 12 yaş altı şu an Türkiye’de düşünmüyoruz” cevabını verdi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!