Babi Yar Katliamının 80. Yıldönümü

Babi Yar Katliamının 80. Yıldönümü

29 ve 30 Eylül 1941’de, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Babi Yar vadisinde çoğunluğu Yahudi 33 binden fazla insan kurşuna dizildi. Böylece, Babi Yar soykırımdaki en büyük kitlesel katliamlardan birisi oldu.

29 ve 30 Eylül 1941’de, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Babi Yar vadisinde çoğunluğu Yahudi 33 binden fazla insan kurşuna dizildi. Böylece, Babi Yar soykırımdaki en büyük kitlesel katliamlardan birisi oldu.

Nazi SS’lerinin askeri kanadı olan Waffen gezici ölüm mangası olan Einzatsgruppen C’nin rakamlarına göre Babi Yarda tamı tamına 33 bin 771 sivil katledildi.

Nazilerin Sovyet topraklarını işgal için Haziran 1941’de başlattıkları Barborassa Operasyonunda Alman askerleri Kiev’i 19 Eylül’de ele geçirdi. Naziler gelirken 100 bine yakın Yahudi Kiev’den kaçtı. Geride kalanlar için kabus başladı.

Sovyet gizli polisi NKVD’nin çekilirken yerleştirdiği patlayıcılar Kiev’i sarsarken Naziler, Bolşevizm’in sorumlusu olarak gördükleri Yahudileri yok etmeye karar verdi.

Naziler, Kievli Yahudilerden, başka yere “gönderilmek üzere” tren istasyonunda toplanmalarını istedi. Bu bir tuzaktı ve çoğu kişi bunu biliyordu. Çoğunluğu yaşlılardan oluşan ama aralarında orta yaşlılar ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi, adı “ninenin vadisi” anlamına gelen Babi Yar’a götürüldü.

Sovyet tarihi ve Doğu Avrupa Yahudileri uzmanı olan Boris Czerny “insanlara en değerli şeylerini almaları söylendi. Bir noktada kimliklerini vermeleri, başka bir noktada yanlarında getirdikleri değerli şeyleri, en son noktada da elbiselerini çıkarmaları söylendi” dedi.

”Kurşunla soykırım”

İnsanlar küçük gruplar halinde vadiye götürüldü. Einsatzgruppen C üyeleri, iki Alman Asayiş Polisi  grubu ve Nazi işbirlikçisi Ukrayna Yardımcı Polisi üyeleri insanların üzerine ateş açtı. Ve katliam bütün gün ve ertesi gün devam etti.

Bu, tarihçilerin “kurşunla Soykırım” diye adlandırdığı ilk olay değildi. Bir ay önce Macaristan sınırındaki Ukrayna kasabası Kamenets-Podolski’de 23 bin 600 Yahudi aynı sonla karşılaştı. Ama Babi Yar katliamının büyüklüğü ve sistematik yapısı, bu katliamı Soykırım’da bir dönüm noktası yaptı.

Ukrayna’da 1941 ile 1944 arasında yaklaşık 1,5 milyon Yahudi katledildi. Bunların yüzde 80 kadarı vurularak öldürüldü.

Babi Yar’da katliamlar Eylül’den sonra da devam etti. Naziler 1943 Kasım’ında Sovyet güçleri tarafından kurtarılıncaya kadar Kiev’de yaklaşık 100 bin kişiyi öldürdü. öldürülenler arasında sadece Yahudiler değil, Ukraynalı işgal karşıtları, Polonyalılar, Çingeneler, zihinsel hastalar ve savaş tutsakları da vardı.

SSCB Kiev’i yeniden ele geçirmeden önce Naziler baba Yar’da olanları gizlemeye çalıştı. Sovyet savaş esirleri katliamda ölenleri topraktan çıkarıp yakmaya zorlandı. Ardından Naziler son tanıkları da ortadan kaldırmak amacıyla onları öldürdü.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!