AB, Güney Kıbrıs’a Göçmen Akışını Durdurmak İçin Türkiye İle Anlaşmayı Hedefliyor

AB, Güney Kıbrıs'a Göçmen Akışını Durdurmak İçin Türkiye İle Anlaşmayı Hedefliyor

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson,  gelecek ay AB’nin Ankara’da yapacağı üst düzey görüşmelerde, Türkiye’den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY)  ve diğer AB ülkelerine göçmen akışını durdurmanın yollarını bulabileceğini söyledi.

Johansson, Lefkoşa’da GKRY İçişleri Bakanı Nicos Nouris ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, göçmenlerin Türkiye’den GKRY’ne ulaşmasını engelleme konusunda ”ileri bir yol bulmanın imkansız olmadığını” belirtti.

Nüfusuna göre tüm AB ülkeleri arasında en fazla sığınma başvurusuna sahip olan Rum Yönetimi’nin karşılaştığı zorlukları ilk elden öğrenmek istediğini ifade eden Ylva Johansson, ”Türkiye ile ilişkilerimizde pek çok zorlukla karşılaştık. Şimdi, bu ilişkilerin daha iyi olduğu bir durumdayız” dedi.

Rum Bakan Nouris ise Türkiye’yi ”sistematik ve günlük olarak” KKTC’ye gelen göçmenleri Birleşmiş Milletler tampon bölgesini geçerek bir AB ülkesi olan GKRY’ne iltica başvurusunda bulunmaya teşvik etmekle suçladı.

Nouris, Kıbrıs’ın göçmenlerle dolu kaçakçılık teknelerinin gelişini önlemek için deniz polisini güçlendirdiğini ve tampon bölgenin güney kenarları boyunca devriyeleri ve elektronik gözetimi artırdığını söyledi. Rum Bakan ayrıca yıl başından bu yana, 8 bin 500 sığınma başvurusundan 7 bininin reddedildiğini, ancak AB çapında bir politika ”zayıflığı” nedeniyle yalnızca 300 kişinin ülkesine geri gönderildiğini kaydetti.

Johansson, ziyaretinde Lefkoşa’nın eteklerinde bulunan bir göçmen kabul merkezini de ziyaret etti.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!