Azerbaycan Ermenistan’ı bir kez daha mat etti

Azerbaycan Ermenistan'ı bir kez daha mat etti

İnternet üzerinden düzenlenen ‘ Champions Chess Tour : Airtings Master’ adlı 1.500,000 USD  ödüllü  Satranç Turnuvasını  Azerbaycan’lı  Timur Radjabov kazandı!

Bu zaferi anlamlandıran en önemli etkenlerden biri ise finaldeki rakibiydi.

Finalde  Azerbeycan’lı Büyük Usta Timur Radjabov’a karşı Yahudi Asıllı Ermeni  GM Levon Aranion ile karşılaştı. Finalin 1. Gününde 1-0 öne geçen Radjabov  bugün de avantajlı konumda başladığı turu  kazanarak 1.500,000 USD  ödülü kazanan isim oldu.

Radjabov finale gelmeden önce yarı finalde Rus Büyük Usta Danil Dubov ile karşılaşmıştı. Dubov ise çeyrek finalde Son Dünya şampiyonu Magnus Carlsen’i elemişti.

Radjabov, Karabağ zaferinden sonra Türk Milletine çok güzel bir psikolojik üstünlük daha sağladı. Ermenistan’a Karabağ’da bileğimizi, satranç tahtasında zekamızı göstermiş olduk.

Teimour  Radjabov hem satranç severler açısından harika bir performans sergiledi, hemde kazancıyla  bütün Türk Milletine moral verdi.  Kendisini bu anlamlı Şampiyonluk için bütün samimiyetimle  tebrik ediyoruz.

Finalde duygularına hakim olamayan Timur Radjabov göz yaşlarını tutamadı. Hepimizin tüylerini diken diken etti.

Timur bize bu galibetiyle adaşı Büyük Türk İmparatoru Aksak Timur’u da hatırlattı.
Üstelik benzer bir senaryo ile; bir askeri deha olan Timur’un aynı zamanda çok büyük bir satranç ustası olduğu da bilinir. Hatta kendisi öyle büyük bir ustaymış ki Timur Satrancı adı verilen  bir satranç bile icat etmiş.

Satranç  asla sadece satanç değildir

Bu sözün orijinali futbol için kullanılmıştır ancak biz satranç için kullanılmasında bir beis görmüyoruz.

Neden mi?

Soğuk  savaş döneminin en önemli sporlarından biriydi. Satranç;

Amerikalı Bobby Fisher ile Rus Spassky ‘arasındaki 1972 Dünya Satranç Şampiyonası finalinde Bobby Fisher’ın şampiyonluğu, Amerika’da Watergate Skandalı’ hatta Vietnam Çıkmazı üzerine adeta savaş kazanılmış gibi kutlanmıştı.

Bu karşılaşmalar o kadar önemliydi ki devreye ABD başkanı Nixon ve Dışişleri Bakanı Kissenger bile girmişti..

2 Ekim 2015’te Şah Mat isimli film ile beyaz perdeye de taşındı. Yani o maçın etkisi bugün bile Amerikalılar ve Ruslar arasında eksilmedi.

Sporcumuzun kazandığı andaki duygusal anları:

Özel Haber: TUNAHAN KESKİN

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!