Türk Hava Yolları Aviation Academy’nin Atatürk Havalimanı’ndaki yerleşkesinde bulunan 15 Temmuz amfisindeki bazı görseller tepki çekti.
Amfide sergilenen çerçeveli fotoğraflarda, Kurtuluş Savaşı ve işgal yıllarına ait olduğu belirtilen kareler yer aldı. Fotoğraflardan birinde “İşgal altındaki Konya. Türk kadını ve kızının ardından gülen İtalyan askerleri” ifadesi bulunurken, bir diğerinde “Yunanlıların Sakarya Savaşı esnasında Haymana köylerinden toplayıp götürdükleri Türk erkek ve kadınlar” açıklaması yer aldı.

Bir başka fotoğrafta ise “Bir İngiliz deniz piyadesi Türk Başkentinde bir Türk’ün çantasını kontrol ediyor. İşgal altındaki İstanbul/1919” notu dikkat çekti.
Ancak fotoğrafların altında yer alan ortak ifade tartışma yarattı. Panolarda, “15 Temmuz günü şehit olanlar bizi bu zilletlerden kurtardı. Ruhları şad olsun. Vatanımız var olsun.” sözleri kullanıldı.

KURTULUŞ SAVAŞI FOTOĞRAFLARINA 15 TEMMUZ VURGUSU
Sergilenen fotoğrafların doğrudan Milli Mücadele ve işgal yıllarını anlatmasına rağmen, alt metinde 15 Temmuz şehitleriyle ilişkilendirilmesi dikkat çekti.
Karelerdeki tarihsel bağlamın Osmanlı’nın işgal dönemi, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele yıllarına ait olduğu görülürken, “bizi bu zilletlerden kurtardı” ifadesinin 15 Temmuz şehitlerine atfedilmesi sosyal medyada tartışma yaratabilecek nitelikte değerlendirildi.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDAKİ AKADEMİDE SERGİLENİYOR
Söz konusu panoların, THY Aviation Academy’nin Atatürk Havalimanı yerleşkesindeki 15 Temmuz amfisinde bulunduğu belirtildi.
Fotoğraflar, tarihsel anlatımda kavramların ve dönemlerin karıştırıldığı yönünde eleştirilere neden oldu.