Astronotlar, bozuk tuvalet nedeniyle yetişkin beziyle Dünya’ya dönecek

Astronotlar, bozuk tuvalet nedeniyle yetişkin beziyle Dünya'ya dönecek

Geri dönen SpaceX ekibi, bozuk tuvalet nedeniyle yetişkin bezlerine muhtaç kaldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan önümüzdeki günlerde ayrılması beklenen astronotlar, kapsüllerinin bozuk tuvaleti nedeniyle evlerine dönerken yetişkin bezi kullanmak zorundalar.

NASA astronotu Megan McArthur, yörüngeden düzenlediği basın toplantısına, durumu ”yetersiz” ancak ”yönetilebilir” olarak nitelendirdi. McArthur, ”Uzay uçuşu pek çok küçük zorlukla dolu. Bu, görevimizde karşılaşacağımız ve ilgileneceğimiz şeylerden sadece biri. O yüzden çok endişeli değiliz” dedi.

McArthur ve 3 mürettebatı, eve dönüş için kapakların kapatıldığı andan Pazartesi sabahı planlanan sıçramaya kadar SpaceX kapsüllerinde 20 saat geçirecekler.

Dün yapılan bir dizi toplantıdan sonra misyon yöneticileri, McArthur’u ve ekibinin geri kalanını eve getirmeye karar vermişti. SpaceX’in fırlatılması, kötü hava koşulları ve mürettebattan birinin dahil olduğu açıklanmayan bir tıbbi sorun nedeniyle zaten bir haftadan fazla ertelenmişti.

SpaceX şimdi en erken Çarşamba gecesi için kalkışı hedefliyor.

Son 6 ayı yoğun geçiren astronotlar, istasyonun elektrik şebekesini yükseltmek için bir dizi uzay yürüyüşü gerçekleştirdiler. Ayrıca tuvalet sızıntısıyla uğraşmak zorunda kaldılar, SpaceX kapsüllerindeki panelleri yukarı çektiler ve idrar havuzları keşfettiler. Sorun ilk olarak Eylül ayında SpaceX’in özel uçuşu sırasında, bir tüpün yapıştırılmamış olarak gelmesi ve döşeme tahtalarının altına idrar dökülmesiyle fark edildi. SpaceX, kalkmayı bekleyen kapsülün üzerindeki tuvaleti sabitledi, ancak yörüngedekini kullanılamaz olarak kabul etti.

Mühendisler, kapsülün yapısal olarak idrardan etkilenmediğini ve geri dönüş için güvenli olduğunu belirlediler. Astronotlar, NASA’nın emici ”iç çamaşırları” olarak tanımladığı şeye güvenmek zorunda kalacaklar.

NASA, SpaceX astronotları Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide ve Megan McArthur’u 23 Nisan’da uzay  istasyonuna göndermişti. Kapsülleri uzayda maksimum 210 gün için onaylandı ve Cuma günü 196. günlerini kutlarken, NASA onları mümkün olan en kısa sürede geri almak için sabırsızlanıyor.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!