Altın fiyatlarında son 7 ayın en iyi haftalık yükselişi

featured

Altın fiyatları, İsrail-Filistin çatışmasının beklenenden daha uzun süreceğine ilişkin beklentiler ve jeopolitik tansiyonun yarattığı risklerle birlikte yükseldi ve yedi ayın en iyi haftalık performansını kaydetti.

Dün ABD’de açıklanan enflasyon verisinin beklentileri aşması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerin kuvvetlenmesi doları güçlendirse de jeopolitik risklerin artması değerli metali destekledi.

Ayrıca ons altın fiyatları 27 Eylül’den bu yana ilk kez 1900 doları aştı.

ENFLASYON SONRASI GERİLEDİ, BUGÜN TEKRAR YÜKSELDİ

Enflasyon verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yeniden ön plana çıkan yükseliş eğilimi ons altının son dönemdeki kazançlarının bir kısmını silmesine neden oldu. Dün ABD TÜFE verileri öncesinde 1885 dolar seviyesi üzerini test eden ons altın, verilerin ardından 1870 dolar seviyesi altına kadar indi.

Ancak, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman varlıklarından altına olan talep tekrar artış gösterdi. Altının ons fiyatı bugün yüzde 0,7 yükselişle 1882 dolar seviyesinde güne başladı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay yüzde 90 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı öngörüsü sürerken İsrail-Filistin çatışmasındaki gelişmeler de yakından izleniyor.

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 18.00 itibariyle yüzde 2,6 artışla 1918 dolar seviyesinde işlem gördü.

Altının gram fiyatı, saat 16.00 itibarıyla yüzde 2,6 artışla 1714 lira seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 2 bin 900 liradan, Cumhuriyet altını 11 bin 873 liradan satıldı.

UZMAN YORUMLARI

Dünya Altın Konseyi bugün açıkladığı raporda, “Jeopolitik olaylar ve altına etkisi, savaş atlatılsa bile küresel risk primi önceki 10 yıla göre daha yüksek bir yerde kalmayı sürdürecek.” ifadelerine yer verildi.

Krizden korunma aracı olarak altının, kredi riskinin olmayışı ve riskli varlıklarla negatif korelasyonu nedeniyle sağlam bir geçmişi olduğu hatırlatılan raporda, diğer faktörlerdeki değişimlerin hesaba katılmasıyla da jeopolitik gerilimlerin altın getirilerini etkilemesinin olağan olduğu kaydedildi.

İngiliz yatırım şirketi ActivTrades’in kıdemli analisti Ricardo Evangelista, güçlü ABD enflasyon verilerine rağmen piyasaların Fed’in döngüselliğinin zirve yaptığı bir senaryoyu giderek daha fazla fiyatladığını söyledi.

İsrail’deki çatışmaya ilişkin belirsizliğin altın için olumlu olduğunu söyleyen Evangelista, “Gezegenin altının yeniden canlanması için hizalanmaya başladığını düşünüyorum” dedi ve fiyatların ons başına 1900 dolara ulaşabileceğini belirtti.

Tacirler Yatırım’ın Günlük Bülteni’nde ise altın fiyatları ile ilgili değerlendirmede, “Ons altına ilişkin orta-uzun vadeye yönelik olumlu beklentimizi ve önümüzdeki yıl yeniden 2 bin dolarlı seviyelerin gündeme gelebileceği öngörümüzü korumakla birlikte, kısa vadeli görünümüne ilişkin halen risklerin olduğu görüşündeyiz” ifadeler yer aldı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!