Almanya’nın Atina Büyükelçi Reichel: ”Tavsiyem her şeyi Türkiye’ye yüklemeyin”

Almanya'nın Atina Büyükelçi Reichel: ''Tavsiyem her şeyi Türkiye'ye yüklemeyin''

Almanya’nın Atina Büyükelçisi Ernst Reichel, göçmenler konusunda ”Türkiye’ye yüklenmemek gerektiğini” belirtti.

Reichel, Yunan basınına verdiği demeçte, Türkiye konusuna da değindi. Reichel, ”Türkiye üzerinden gelecek göçmen akışlarının Türkiye tarafından araçsallaştırıldığını söylemenin aşırı basitleştirme  olduğunu”  belirterek, ”Benim tavsiyem, burada her şeyi Türkiye’ye yükleme eğilimine direnmektir” dedi.

”Meriç sınırında Türkiye’nin göçmenleri araçsallaştırdığı doğrudur” diyen Alman Büyükelçi, ”Ancak gelecekte Türkiye üzerinden gelecek herhangi bir göçmen akışının Türkiye tarafından bir araçsallaştırma olduğunu söylemek fazla basite indirgeme olur diye düşünüyorum. Evros sınırından çok daha büyük bir göçmen akışının olduğu 2014’ü düşünün ve hiç kimse bunu herhangi bir ülkenin araçsallaştırması olarak görmedi. Benim tavsiyem, burada her şeyi Türkiye’ye yükleme eğilimine direnmektir. Evros evet, ancak gelecekteki diğer olası durumlarda farklı ve daha yakından bakmak gerekiyor ” dedi.

Türkiye’nin sınırları içinde 4 milyon mülteci olduğuna dikkati çeken Reichel, ”Bu rakamı hayal edin ve Yunanistan’da buna karşılık gelen bir göçmen figürü düşünün. Türkiye’nin kendisinde doğal bir eğilim olarak gelen ek göçmenlerin eleştirel bir duyarlılığı olması şaşırtıcı değil ve bunu sadece Türkiye’de değil birçok ülkede, onları ülkede tutmamak için geldiklerinde gördük. Bu bir nevi siyasi reflekstir, iyi olmayabilir ama çok sık gözlemlenir” dedi.

Afganistan’daki gelişmeler ve bunların Avrupa’ya yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceği endişeleri üzerine Reichel, Avrupa’nın “tehlikede olan insanlara komşu ülkelerde fırsatlar ve insani yardım sunmak için elindeki tüm araçları kullanması” gerektiğini söyledi.

Büyükelçi, ”Mümkünse Afganistan içinde de olabilir ve böylece sınırlarımıza gelebilecek baskıyı azaltabiliriz. Avrupalılar olarak birlikte çalışırsak, çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Ancak evet, gerçekçi olmalıyız, en iyi sınır kontrolü bile göçmenlerin AB’ye gelişini engelleyemeyecektir ve bu başladığında Avrupa dayanışmasını göstermek önemlidir” diye konuştu.
Kaynak: Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!