AB Yapay Zeka İçin Katı Politikalar Öneriyor

AB Yapay Zeka İçin Katı Politikalar Öneriyor
AI (Artificial Intelligence) concept. Deep learning. GUI (Graphical User Interface).

Avrupa Birliği teknolojiye katı sınırlar koyacak türünün ilk örneği olan yasaları planlıyor. Çarşamba günü, Avrupa Birliği yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu (AK), yapay zeka yazılımını ayrı risk kategorilerine ayıran ve her birine uygun bir düzenleme düzeyi uygulayan dört katmanlı bir sistemi çağıran bir düzenleyici yaklaşımın ayrıntılarını açıkladı.

İç Pazar Komiseri Thierry Breton yaptığı açıklamada, “Yapay zeka bir araçtır, amaç değil. Bugünün önerileri, Avrupa’nın yapay zeka konusunda laboratuvardan pazara küresel bir mükemmeliyet merkezi olarak konumunu güçlendirmeyi, Avrupa’da yapay zekanın değerlerimiz ve kurallarımıza saygı göstermesini sağlamayı ve endüstriyel kullanım için yapay zekanın potansiyelinden yararlanmayı hedefliyor.” ifadelerini kullandı.

AB’nin, il olarak insanların hakları ve güvenliği için “kabul edilemez” bir risk oluşturan sistemleri Komisyon’un önerdiği mevzuat kapsamında tamamen yasaklayacağı ön görülüyor. Bu kategoriye giren yazılımlara örnek olarak, hükümetlerin ve şirketlerin sosyal puanlama sistemlerini uygulamasına izin veren herhangi bir yapay zeka gösterilebilir.

İkinci olarak, yüksek riskli AI’lar için bir kategori var. Bu bölüm, hem dahil edilen yazılımların çeşitliliği hem de önerilen sınırlar açısından en kapsamlı olanıdır. Komisyon, bu sistemlerin, diğer şeylerin yanı sıra, onları eğitmek için kullanılan veri setinden, uygun bir insan gözetimi düzeyini neyin oluşturduğuna ve bilgileri son kullanıcıya nasıl ilettiklerine kadar her şeye değinecek katı düzenlemelere tabi olacağını ileri sürüyor. Bu kategoriye, kanun yaptırımı ile ilgili AI’lar ve tüm uzaktan biyometrik tanımlama biçimleri dahildir. AB, ulusal güvenlik endişeleri ve benzerleri için bazı istisnalar çıkaracak olsa da, polisin bunu kamusal alanlarda kullanmasına izin verilmeyeceği tahmin ediliyor.

Ardından, sohbet robotları gibi sınırlı riskli AI’lar için bir kategori var. Mevzuat, bu programların bir AI ile konuştuğunuzu açıklamasını gerektirecek, böylece onları kullanmaya devam etmek isteyip istemediğiniz konusunda bilinçli bir karar verebilirsiniz. Son olarak, insanlar için minimum risk oluşturan programlar için bir bölüm var. Komisyon, AI sistemlerinin “büyük” çoğunluğunun bu kategoriye gireceğini söylüyor. Bu bölüme giren programlar, spam filtreleri gibi şeyleri içerir. Burada vücut düzenleme getirmeyi planlamıyor.

AB’nin tartışması ve uygulaması muhtemelen yıllar alacağı mevzuat, şirketlerin kuralları çiğnedikleri için küresel satışlarının yüzde 6’sına varan para cezalarına çarptırılmasını sağlayabilir. GDPR’de, AB halihazırda dünyadaki en katı veri gizliliği politikalarından bazılarına sahiptir ve içerik denetleme ve anti-tröst yasaları söz konusu olduğunda benzer önlemler almayı düşünmektedir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!