Dün Hakkâri’de verdiğimiz şehitlerimizi anmak amacı ile ‘Milli Düşüncenin Merkezleri ve Taşıyıcıları’ başlıklı yazı dizisine ara vermiştim. Bugün o yazıya devam ediyorum.
Milli düşüncenin taşıyıcıları arasında bazı yayınevleri de çok önemli yer işgal etmektedirler. Bunların başında hiç şüphesiz Ötüken Yayınları gelmektedir. Ötüken Yayınları, yıllardan bu yana istikrarlı, kurumsallaşmış, ciddi kimliği ile sadece Türk milliyetçilerinin değil, Türk yayın hayatının yüz akı durumundadır. Ötüken Yayınları, düşünce yaşamımıza kazandırdığı eserler ile Türk düşünce yaşamına çok önemli katkılarda bulunmuştur. Ötüken Yayınları tarafından çıkarılan kitaplar, konjonktürünü, gelip geçici hafif kitaplar değil, elli sene sonra bile ilgi ile okunacak kültür muhtevası ağır çalışmalardır. İlk kuruluşu 1964’de gerçekleşen daha sonra 1978’de yeniden yapılanarak Türkiye’nin en güçlü dağıtım ağı AN-DA’yı kuran Ötüken Yayınları 1984’de bütün kitaplarının yanması gibi ağır bir felaket ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak Ötüken yılmadan yola devam edilmiş ve bugün 750 kitabı aşan bir kütüphane oluşturmuştur. otuken.com.tr’de Ötüken Yayınları ile ilgili hem bilgi hem de indirimli kitap satın almanız mümkündür.
Selenge Yayınları Türk Dünyası tarihi konusunda çok ustaca yayın yapan bir yayınevi. Sessiz fakat etkili ve kalıcı bir yükseliş içinde olan Selenge, Türk kültür yaşamına, Avrasya ve Avrasya’nın en önemli parçası olan Türklüğün, Türk Dünyasının tarihini derinlemesine ve teknik detayları ile ortaya koyan çalışmalar yayınlıyor. Anadolu, Selçukluları, Eski Türkler, Oğuzlar, Hunlar, Orta Asya, Doğu Türkleri, Batı Türkleri, Rusya Tarihi, Hazar Yahudi Tarihi, Kırım Tatarları gibi her birisi değer ifade eden çalışmalar Selenge Yayınlarının çıkardığı kitapların ancak küçük bir parçası. Selenge Yayınları, Türk milliyetçilerinin savunduğu Türk Birliği ülküsünün bilimsel temellerini yayınlamış olduğu kitaplar ile gerçekleştirmektedir. www.selenge.com.tr adresinden yayınevinin bütün çalışmalarına ulaşmak mümkündür.
Bilgeoğuz Yayınları Ülkücü Hareketin en etkili kitapevlerinden birisidir. Bilgeoğuz yayınları yıllardan bu yana Türk milliyetçiliği, Ülkücü Hareketin tarihi, ideolojisi, lideri, ülkücülerin siyasal mücadeleleri konusunda onlarca kitap yayınlamıştır. Bilgeoğuz bunun dışında tarih, kişisel gelişim, Türk edebiyatı konusundaki yayınları ile de tanınmaktadır. Bilgeoğuz, ülkücü hareketin tanınan isimlerinden birisi olan Oğuzhan Cengiz tarafından yönetilmektedir. www.bilgeoguz.com.tr’den Bilgeoğuz Yayınlarına ulaşmak ve satın almak mümkündür.
Kripto Yayınları son senelerde yayın piyasasına fırtına gibi girmiş bir dinamik yayınevidir. Türkiye’ye karşı yürütülen örtülü istila ve psikolojik savaşı Kripto Yayınları deşifre ederek Türk milletinin gerçekleşmekte olan süreci anlamasına yardımcı olmaktadır. Kripto Yayınları Türk okuru için bir strateji kütüphanesi oluşturmaktadır. Ümit Çıkrıkçı’nın yönetimindeki yayınevi geleceğin en önemli kurumsal yayınevlerinden birisi olmaya adaydır.
Doğu Kitaplığı, Turan dergisi ile birlikte çalışan genç bir yayınevidir. Son yıllarda çok seçici bir tarih-kültür yayıncılığına başlamıştır. Erol Cihangir, Turan Dergisinde kazandığı başarıyı Doğu Kitaplığında devam ettirecek bir Türk Birlikçidir.
Tabii her gün Yeniçağ’da ilanları çıkan Toker Yayınlarını da unutmamak gerekmektedir. Toker Yayınları Ziya Gökalp’ın kitapları başta olmak üzere Türk milliyetçiliği ve Türk tarihi konusunda önemli çalışmaları yayınlamakta ve çok uygun fiyatlarla okuyucuya sunmaktadır.
Bütün bu yayınevleri çok zor şartlar altında yayın yapmaktadır. Arkalarında devlet kaynakları yoktur. Şirketlerine devlet bankalarından çok uygun şartlar ile devlet kredileri verilmemektedir. Günün 16 saati çalışan, her yeni çıkan kitaptaki mürekkep kokusu ile mutlu olup, sattıkları her kitap ile çıkaracakları yeni bir kitabın hayalini kuran, daha güçlü, bağımsız, milliyetçi bir Türkiye ve Türk Dünyasına hizmet için mücadele eden adamlardır bu yayınevlerinin sahipleri. Bu yayınevlerine sahip çıkılmalıdır.
Gelecek yazımda bu değerlerin genel bir değerlendirmesini yapacağım.