Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 384,4 milyar lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde bütçe gelirleri ise 1 trilyon 86,2 milyar lirada kaldı.
Bu rakamlarla birlikte merkezi yönetim bütçesi mayıs ayında 298,2 milyar lira açık verdi. Faiz dışı bütçe giderleri 1 trilyon 255,5 milyar liraya ulaşırken, faiz dışı açık ise 169,3 milyar lira olarak kaydedildi.
İLK 5 AYDA AÇIK 1 TRİLYON LİRAYI GEÇTİ
2026 yılının ocak-mayıs döneminde bütçe giderleri 7 trilyon 334,7 milyar liraya yükselirken, gelirler 6 trilyon 277,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Böylece yılın ilk beş ayında merkezi yönetim bütçe açığı 1 trilyon 57 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde faiz dışı denge 205,6 milyar lira fazla verirken, faiz dışı bütçe giderleri 6 trilyon 72,1 milyar lira oldu.
PERSONEL VE SGK GİDERLERİ HIZLA YÜKSELDİ
Bütçe verileri kamu personeli ve sosyal güvenlik harcamalarındaki artışı da ortaya koydu.
Ocak-mayıs döneminde personel giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,1 artarak 2 trilyon 104 milyar liraya çıktı. Böylece yıl için ayrılan ödeneğin yaklaşık yüzde 43’ü ilk beş ayda kullanıldı.
Sosyal güvenlik kurumlarına yapılan devlet primi ödemeleri de yüzde 49,3 artışla 267,3 milyar liraya yükseldi.
MAL VE HİZMET HARCAMALARI ARTTI
Yılın ilk beş ayında mal ve hizmet alım giderleri yüzde 39,7 artış göstererek 472 milyar liraya ulaştı.
Cari transferlerdeki yükseliş de dikkat çekti. Bu kalemde yapılan harcamalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,2 artarak 2 trilyon 649,7 milyar liraya çıktı.
Ayrıca aynı dönemde 353,2 milyar lira sermaye gideri, 93 milyar liraya yakın sermaye transferi ve 132,7 milyar lira borç verme harcaması gerçekleştirildi.
FAİZ YÜKÜ 1,26 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI
Bütçedeki en dikkat çekici kalemlerden biri de faiz ödemeleri oldu.
Ocak-mayıs döneminde faiz giderleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51,1 artarak 1 trilyon 262,6 milyar liraya yükseldi. Böylece bütçeden yapılan her önemli harcama kaleminin yanında faiz ödemelerindeki artış da dikkat çekici seviyelere ulaştı.
VERGİ GELİRLERİNDE ARTIŞ SÜRDÜ
Vergi gelirleri yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,4 artarak 5 trilyon 304 milyar liraya çıktı.
Vergi dışı gelirler de yüzde 47,7 yükselerek 799,3 milyar liraya ulaştı. Özel bütçeli idarelerin öz gelirleri 129,9 milyar lira, düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri ise 44,4 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
KURUMLAR VERGİSİNDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
Vergi türlerine göre artış oranları incelendiğinde en yüksek yükselişlerden biri kurumlar vergisinde görüldü. Kurumlar vergisi tahsilatı yüzde 55,1 arttı.
Aynı dönemde gelir vergisi yüzde 35,1, dahilde alınan KDV yüzde 26,9, ÖTV yüzde 10,6, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 40,9, ithalde alınan KDV yüzde 28,4, damga vergisi yüzde 41,8 ve harç gelirleri yüzde 73 oranında yükseldi.
Bütçe verileri, yılın ilk beş ayında hem harcamalardaki hem de gelirlerdeki artışın devam ettiğini gösterirken, bütçe açığındaki yükseliş de ekonomi yönetiminin önündeki önemli başlıklardan biri olmayı sürdürüyor.