Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğini söyledi.
Yemeklere düşünmeden bol bol serpilen tuz, vücudun baş düşmanı. Yapılan araştırmalar, günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölümün önlenebileceğine dikkat çekiyor.
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Tekin Akpolat, tuzun azaltılmasının kan basıncını kontrol altına almanın yanı sıra hipertansiyon gelişimini de önleyeceğini ifade ederek, tuz tüketimini kontrol altına alarak sadece yaşlılıkta değil daha erken yaşlarda hipertansiyonun ortaya çıkmasını da önüne geçilebileceğini kaydetti.
Batı tarzı beslenmede kişilerin günde ortalama 8-9 gram tuz aldığını belirten Prof. Dr. Tekin Akpolat, tuzun günde 5 grama düşürülmesinin kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırdığını kaydetti. Prof. Dr. Tekin Akpolat, ”2012 yılında yapılan araştırmaya göre, günde ortalama 15 gram tuz alıyoruz. En önemli tuz kaynakları ise yemek pişirilirken eklenen tuz ve ekmek” dedi.
Tuz tüketimini azaltacak 10 pratik öneri
1. Yemeğin tadına bile bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.
2. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turşudan uzak durun.
3. Yemek pişirirken tuz koymayın, pişirdikten sonra da koymayın.
4. Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
5. Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanılabilir.
6. Dışarıda yemek yerken seçici olun.
7. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.
8. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir.
9. Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar.
10. Alışveriş yaparken gıda etiketindeki tuz miktarına bakın.
Tuzun zararları
- Mide kanseri
- İnme
- Kalpte büyüme
- Kalp yetmezliği
- Vücutta şişlik
- Böbrek hastalığı
- Böbrek taşı
- Kemik erimesi
Pratik bilgiler
- Tuzsuz bir yaşam düşünülemez ancak yeterli beslenen bir kişide tüketilen gıdaların içinde bulunan tuz yeterlidir.
- Yemeklere hiç tuz katmadan yaşamak mümkün.
- Gıdaların bozulmaması için tuza gerek yok, derin dondurucular var.
- Günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölüm önlenebilir.
- Tuz alımının günde 3 gram azaltılması dünyadaki yıllık sağlık harcamasını milyarlarca dolar azaltabilir.
- Bebek ve çocuklar az tuzlu/tuzsuz yemeğe alıştırılırsa tuz tadını aramazlar