8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Genel Sağlık-İş tarafından yayınlanan “Pandemi ve Kadın Sağlık Çalışanları” anketi, pandeminin kadın sağlık çalışanlarına etkilerini ortaya koydu.
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, yapılan ankete göre, kadın sağlık çalışanlarının neredeyse yarısının aylık düzenli iş geliri 4.500-5.500 TL aralığında ve ankete katılan kadınların yüzde 21.8’inin de aylık düzenli iş gelirinin de 5.500-7.500 TL düzeyinde olduğunu belirtti.
SAĞLIK ÇALIŞANI KADINLARIN YÜZDE 77’Sİ SÜREKLİ BORÇLU
Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 77.5’i gündelik yaşamını sürdürebilmek için sürekli borçlanıyor. Bunun yanında, araştırma sonuçlarına göre kadın sağlık çalışanlarının yüzde 84.2’si de kredi kullanıcısı. Sağlık çalışanı bu kadınlardan yüzde 30.3’ü kredi kartı borcu konusunda sorunlu durumda. Bu noktada öne çıkan sorun alanları, asgari tutarı ödeme (yüzde 28.2), borcunu ödeyemediği için kullanamadığı kartların olması (yüzde 1.4) ve kredi kartı borcunda mahkemelik durumda olma biçiminde. Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 92.6’sı yaptığı iş nedeniyle elde ettiği gelirin yeterli olduğunu düşünmüyor.
Türk Tabipleri Birliği geçtiğimiz Ocak ayında sağlık çalışanlarına ek ödemeler konusunda Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunmuş, sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının her geçen yıl giderek artan oranda erozyona uğratıldığını, COVID-19 pandemisi süresince hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin hiçbir anlamda Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulmadığını duyurmuştu.