43 Ülkeden Uygur Soykırımına Karşı Açıklama

43 Ülkeden Uygur Soykırımına Karşı Açıklama

43 ülke, Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı soykırıma karşı açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) üye 43 ülke adına açıklama yapan Fransa BM Özel Temsilcisi Nicolas de Riviere, “İnsan hakları ihlalleri, işkence, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet ve çocukların zorla ailelerinden ayrılması gibi genel ve sistematik uygulamalar var. Dini inanç, seyahat, ifade özgürlüğünün yanısıra Uygur kültürü de ağır kısıtlamalara tabi tutuluyor” ifadelerini kullandı.

VOA’dan Margaret Besheer’in haberine göre 43 ülkenin ortak açıklamasında Uygurları ve diğer etnik grupları hedef alan “geniş kapsamlı gözetleme” rejiminin yarattığı kaygılar ifade edildi.

“Dini ve etnik azınlıkların toplu olarak baskı altına alındığı” belirtilen açıklamada Çin’in İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin Doğu Türkistan’a girişine izin vermesi için çağrı yapıldı.

Türkiye ilk defa Çin’in insan haklarını farklı farklı yönlerden birçok kez ihlal eden uygulamalarını eleştiren bu açıklamaya imza koyarak destek verirken Pakistan ve Suudi Arabistan gibi Doğu Türkistan’da soykırıma uğrayan Uygur Türkleriyle dindaş olan ülkeler sessizliğini sürdürdü.

Kaynak: TamgaTürk

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!