Çin’de uzun bacaklı kuş benzeri dinozor fosili bulundu

featured

Erken kuş benzeri dinozorların genellikle ağaçlarda yüksek yaşadığı düşünülüyordu. Ancak yeni keşfedilen bir yaratığın uzun bacakları, kaçmaya dayalı bir yaşam tarzına sahip olabileceğini gösteriyor.

Leggy kuş benzeri dinozor (Fujianvenator prodigiosus), yaklaşık 150 milyon yıl önce Jura Dönemi sırasında yaşamıştı.Araştırmacılar bu keşfi 6 Eylül tarihli Nature dergisinde bildirdi. Bu, aynı zamanda uzak bir akrabası olan Archaeopteryx’in yaşadığı dönemle aynı zamana denk geliyor, ki Archaeopteryx, bilinen en eski kuşlardan biridir (SN: 3/13/18).

Çin Bilimler Akademisi’nden paleontolog Min Wang, “Arkeopteriks’e oldukça benziyor… sadece bacakları farklı” diyor. “Fujianvenator’un gerçekten, gerçekten uzun bacakları var.”

Wang ve meslektaşları, bu yaratığı bilinen en eski avialanlardan biri olarak tanımladılar – bu grup, diğer dinozorlardan ayrıldı ve sonunda kuşlara dönüştü. İlk avialanlar, kuşların köken hikayesinde önemli karakterlerdir. Ancak Wang’a göre, bulunan fosillerin sınırlı çeşitliliği nedeniyle bu konuda çok az bilgi bulunuyor.

Şimdiye kadar keşfedilen erken avialanlar, Archaeopteryx dahil, genellikle kısa bacaklıdır ve ağaçlarda hareket etmek için donatılmış gibi görünürlerdi. F. prodigiosus adlı tavşan büyüklüğündeki yaratığın alt bacak kemikleri, diğer bilinen kuş benzeri dinozorlarda bulunmayan şekilde, uyluk kemiklerinin iki katı uzunluğundaydı.

Şu anki güneydoğu Çin’deki çamurtaşı ve şeyller arasına gömülen bu yaratığın kemikleri, sucul ve yarı sucul türlerin fosilleriyle birlikte keşfedildi. Bu ipuçları, F. prodigiosus’un bataklık benzeri bir ortamda yaşadığını gösteriyor. Muhtemelen günümüz deve kuşları gibi avın peşinden koşuyordu veya ilkel bir turna gibi suyun içinde yürüyordu, diyor Wang.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!