Kimyagerler, plastik atıkları minik sabun çubuklarına dönüştürdü.

featured

Zaman, plastik çöplerden elinizi yıkama zamanı olabilir.

İstatisliklere göre şu ana kadar üretilen plastiklerin yaklaşık %60’ı çöplüklerde veya çevreyi kirletirken son buluyor. Plastik atıkların sadece yaklaşık onda biri geri dönüştürülüyor ve bunun büyük bir kısmı düşük kaliteli malzeme olarak park bankları gibi şeylerde yeniden kullanılıyor. Bu nedenle kimyagerler, plastikleri daha değerli hammaddeye “yükseltmek” için yollar arıyorlar.

Eski plastikleri yüzey aktif maddelere dönüştürmenin bir yolu olduğunu araştırmacılar 10 Ağustos’ta yayınlanan bir bilim makalesinde yayınladılar. Bilim insanları, yüzey aktif maddeler, yağlayıcılar, kayak balmumu, deterjanlar ve sabun gibi onlarca ürünün temel bileşenlerini oluşturmayı hedefliyor.

Kimyager Guoliang Liu; Benim için plastik atık temel olarak yer üstü ham petrol gibidir,” diyor.

”Artık değerli kimyasallar üretmek için onu çıkarmak için okyanusa derinlemesine inmemize veya yeraltına gitmemize gerek yok.”

Yüzey aktif maddeler ve en çok kullanılan iki plastik türü, polietilen ve polipropilen, karbon atomlarının moleküler zincirlerinden oluşur. Ancak yüzey aktif maddelerin zincirleri plastiklerin zincirlerinden çok daha kısadır ve suyu çeken atom gruplarıyla kapatılmıştır.

Plastiği yüzey aktif maddelere dönüştürmek için Liu ve meslektaşları, özel bir reaktör geliştirdiler. Bu reaktör plastikleri dikkatlice ısıtarak ve yoğuşturarak kısa karbon zincirlerine sahip bir balmumuna dönüştürüyor. Balmumunun zincirlerini oksijen atomları grubuyla kaplayarak ve alkali bir çözeltiyle işleyerek araştırmacılar balmumunu yüzey aktif maddeye dönüştürdüler. Yüzey aktif maddesini biraz boya ve kokuyla birleştirerek minik sabun çubukları ürettiler.

Yine de, dönüştürülen plastik muhtemelen yakın bir gelecekte kirleri temizlemeyecek. Araştırmacılar her seferinde sadece yaklaşık yarım gram yüzey aktif madde üretebiliyorlar. Eğer Liu ve ekibi bu süreci ölçeklendirmenin bir yolunu bulabilirse, plastik atığı biraz daha temiz hale getirmek için endüstriyle işbirliği yapmayı umuyorlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!