Dağlık Karabağ’da Ermeni güçlerine karşı altı hafta süren savaşın ardından zafere ulaşan Azerbaycan, artık İran sınırındaki topraklarının tamamını kontrol ediyor. Bu durum karşısında Tahran yönetimi Azerbaycan’ı tehdit ediyor.
Konuyla İlgili tepki gösteren Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda:
“Tahran yönetimi Azerbaycan’ı tehdit ediyor.”
“Kardeş Azerbaycan’ın Ermenistan’ı yenmesini içine bir türlü sindiremeyen Tahran, Azerbaycan’ı tahrik ediyor.
“Ankara Bakü’nün yanındadır.”
Tahran bilmelidir ki; Bakü yalnız değildir. Ankara Bakü’nün yanındadır. Tebriz Bakü’nün yanındadır. Türk Milleti Azerbaycan’ın yanındadır. Tahran ateşle oynama!” ifadelerini kullandı.
Kardeş Azerbaycan’ın Ermenistan’ı yenmesini içine bir türlü sindiremeyen Tahran, Azerbaycan’ı tahrik ediyor. Tahran bilmelidir ki; Bakü yalnız değildir. Ankara Bakü’nün yanındadır. Tebriz Bakü’nün yanındadır.
Türk Milleti Azerbaycan’ın yanındadır.
Tahran ateşle oynama! pic.twitter.com/fkDbgL8kgf— Ümit Özdağ (@umitozdag) September 30, 2021
Dağlık Karabağ’da Neler Oldu?
Dağlık Karabağ’da Ermeni güçlerine karşı altı hafta süren savaşın ardından zafere ulaşan Azerbaycan, artık İran sınırındaki topraklarının tamamını kontrol ediyor.
Dahası, Ermenistan ile imzaladığı anlaşma sayesinde Türkiye sınırında yer alan ve ülkenin geri kalanıyla bağlantısı bulunmayan toprağı Nahçıvan ile de bir kara koridoru kurulması sözünü aldı.
İran’ın kuzeyindeki Azeri nüfus bu gelişme karşısında sevinç gösterilerinde bulunsa da, bu koridor Tahran’da endişeyle karşılandı. Bunun nedeni ise Azerbaycan ve Nahçıvan arasındaki ticaretin 30 yıldır İran üzerinden yapılması. İran bu sayede hem Azerbaycan üzerinde politik etkiye sahip oluyor hem de bu ticaretten para kazanıyordu.
Dağlık Karabağ neden önemli, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorun ne zaman ve nasıl başladı?
Dağlık Karabağ, bugün bağımsız birer devlet olan Azerbaycan ve Ermenistan arasında, 20. yüzyılın başlarından bu yana yani Sovyetler Birliği döneminden kalma; 4 bin 400 kilometrekarelik bir sorun alanı.
Azerbaycan ve Ermenistan, 1922’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katıldı. Tarihi olarak iki toplum arasında sorunlu bir alan olan Dağlık Karabağ da, 1923’te Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bir bölge statüsü kazandı. Moskova’nın kararı, Ermenistan yönetimi tarafından hiçbir zaman kabul görmedi.
Sovyetler Birliği’nin dağılmaya başladığı dönem olan 1980’lerde, Birlik çatısı altında on yıllardır üzeri kapanan birçok sorun gibi Dağlık Karabağ sorunu da su yüzüne çıktı.
Moskova’daki yönetimin eski gücünü üzerinde hissetmeyen Dağlık Karabağ’da örgütlü Ermeniler, Sovyetlerin kuruluşunda “Türkiye’yi memnun etmek için bölgenin Azerbaycan’a bağlandığını” iddia ederek Bakü yönetiminden ayrılmayı talep etti. Ekim 1987’de Erivan’da bu talebe destek gösterileri düzenlendi. Gösterilerden birkaç gün sonra, 18 Ekim 1987’de, bugün hâlâ sınır bölgesinde zaman zaman yaşanan çatışmaların ilk temeli atıldı. Dağlık Karabağ’ın Çardaklı Köyü’ndeki Ermeniler, Bakü yönetiminden çıkmayı talep ederek bölgedeki Azeri nüfusa saldırı düzenledi.
Çardaklı olaylarının büyümesiyle birlikte Ermenistan’da yaşayan Azeriler Azerbaycan’a, Azerbaycan’da yaşayan Ermeniler de Ermenistan’a göç etti.