Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi, Karabük İletişim Derneği Başkanı ve Gazeteci İlhan Alpboğa, katıldığı canlı yayın programında Anayasa’nın değiştirilemeyecek hükümlerine değişiklik teklif edenlerin yargılanması gerektiğini vurguladı.
Alpboğa programdaki açıklamasında: “Türkiye’de insanlar aç yatağa girerken, işsizlik almış başını giderken ve ekonomi ciddi sıkıntılar içerisinde ilerlerken yılın ilk 7 ayında 15 bin civarında firma kapanmış. Yılın ilk 8 ayında ise 982 şirket konkordato başvurusunda bulunmuş. Bunlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin verileridir. Maliye Bakanı’da emekliler ve asgari ücretlilere yansıyan maaşlar konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. Zaten parti programlarında olan anayasa değişikliği yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin sorunu Anayasa değildir. Tencere, tava yani mutfaktır. Mutfaktaki yangındır. Ekonomide paldır küldür freni patlamış kamyon gibi uçurumdan aşağı gitmemizdir. Anayasa, 1982 yılından itibaren 21 kez değiştirilmiş. Geçici maddeler dahil 177 maddeden oluşuyor. Anayasa’nın 51 maddenin esasında değişiklik, 31 madde tamamen değişiklik, 20 madde de önemli değişiklikler yapılmış. Anayasaları kurucu meclis yapar, bu meclis kurucu meclis değil. Karşı oldukları maddeyi okuyayım: “Anayasanın 4’ncü maddesi; Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.” Bu maddeye değişiklik teklif edilmesi anayasayı cebren yok saymaya yönelik bir harekettir. Cumhuriyet Savcılığı’nın resen soruşturma başlatıp, bu kişinin Anayasayı ihlalden ceza vermesi gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.
Yayını izlemek için tıklayınız.
Anayasa’nın ilk üç maddesi, şekli, cumhuriyetin özellikleri ve bütünlüğü ile resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi temel esasları içerir.
I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4- Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.