“Bölgede askeri gerginliğin artmaya devam etmesi, bölgeden başta tahıl ve diğer gıda maddeleri ithalatının aksaması ve mevcut ekonomi krizinin daha da derinleşmesine neden olabilecektir. Zafer Partisi olarak; Türkiye’nin çatışmanın taraflarına eşit mesafede kalarak girişimlere devam etmesi ve NATO bünyesinde gerginliğin azaltılması için gayretlerini arttırması gerektiğini düşünmekteyiz. “
Zafer Partisi Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fikret Bayır Türkiye’nin AKKA Anlaşmasından çekilmesini eleştirdi.
Türkiye, Soğuk Savaş sonrası Rusya ve Avrupa’nın karşılıklı silah kontrolünü sağlamak için 1990 yılında imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekildiğini duyurdu.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda anlaşmanın 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına karar verildiği belirtildi.
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı E. Kur. Alb. Dr. Fikret Bayır’ın bu çekilme kararı ile ilgili yapmış olduğu Basın Açıklaması şu şekilde:
“Türkiye, Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA)’nın “uygulamasının durdurulmasına” karar verildiğini duyurmuştur.
AKKA Antlaşması, Soğuk Savaş sonrasında, Avrupa’da konvansiyonel silah güç dengesini korumak, Avrupa’da güvenlik ve karşılıklı güven tesis etmek için imzalanmıştı.
Türkiye’nin antlaşmadan çekilme kararı, Rusya’nın çekilmesine karşı “mütekabiliyet” kapsamında alınmış bir karar olarak görülebilir. Bununla birlikte, Rusya’nın 2014 Ukrayna krizi ile başlayan süreçte antlaşma hükümlerini askıya alması ve Kasım 2023’te antlaşmadan çekilmesi, Avrupa’da konvansiyonel silah dengesinin bozulması ile yeni belirsizliklere neden olmuştur. Rusya’yı takiben NATO ülkelerinin de antlaşmayı askıya alması, Fransa ve Polonya’nın Ukrayna krizinde aktif tutum sergileyebileceklerine dair açıklamaları, bölge güvenliğine ilişkin şüphe, risk ve tehditleri arttırmıştır.
Türkiye, Ukrayna krizine yakın jeopolitik konumuyla, bölgedeki gelişmelerden olumsuz etkilenmektedir. Bölgede askeri gerginliğin artmaya devam etmesi, bölgeden başta tahıl ve diğer gıda maddeleri ithalatının aksaması ve mevcut ekonomi krizinin daha da derinleşmesine neden olabilecektir. Zafer Partisi olarak; Türkiye’nin çatışmanın taraflarına eşit mesafede kalarak girişimlere devam etmesi ve NATO bünyesinde gerginliğin azaltılması için gayretlerini arttırması gerektiğini düşünmekteyiz. Türkiye’de mevcut 13 milyon sığınmacı ve kaçağın oluşturduğu riskler, Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinin tırmanması, İran, Irak ve Suriye’deki istikrarsızlık ve İsrail-Gazze çatışması dikkate alındığında; bölgede yeni ve sürdürülebilir bir barış ortamının tesis edilmesi, acil bir gereklilik olarak görülmektedir.”