AKP’nin Sayın Yunus KILIÇ’ı aday göstermesi isabetli bir tercihti. Zira her gün Kars’ın Cadde ve sokağında gördüğümüz, aynı mekânlardan alışveriş ettiğimiz, iyi ve kötü günleri birlikte yaşadığımız, kısacası içimizden biri aday olmuştu.
Seçildiği günden itibaren Kars’a sık sık gelip gitmesi ve TBMM’de Kars’ın sorunlarını dile getirme konusundaki girişimlerini samimi buluyor ve takdir ediyorum.
Ancak; TBMM’de hayvancılık konusunda yaptığı son konuşmayı onaylamadığımı belirtmek isterim.
10 yıllık AKP iktidarı döneminde Türkiye’de tarım ve hayvancılık gelişmiş mi,gerilemiş mi,net bir şekilde ortaya koyamadı.Kendi iddialarını yine kendisi çürüttü.
Öncelikle Kars Et Kombinasının satılmasına MHP’yi de karıştırması doğru değildi.
Kars Et Kombinası 1995 yılında özelleştirilmiştir. İktidarda ise DYP ve CHP koalisyonu vardı. MHP 16 Milletvekiline sahip muhalefet partisiydi.
Sayın KILIÇ, 1980 yılından 2002 yılına kadar Türkiye’de hayvan sayısının azaldığından söz etti.
Doğrudur hayvan sayısında nicelik olarak azalış, nitelikli hayvan sayısında ise artış vardır. Üretici artık düşük verimli çok sayıdaki yerli ırk yerine, verimi yüksek az sayıda kültür ve melez ırka yönelmiştir.
Örneğin; 1994 yılında yerli sığır sayısı 5845 iken,2002 yılında bu sayı 3582’e düşmüştür. Bununla birlikte Kültür ve melez ırk sayısında ise yıllara göre istikrarlı bir artış olmuştur.
Bu durumu geçmiş iktidarların hayvancılık politikasının eksiği değil, başarısı olarak değerlendirmek gerekir.
Yunus bey söz konusu konuşmada, AKP iktidarları döneminde tarım ve hayvancılığa verdikleri destekleri rakamlarla açıkladı.2002 yılında 26 Milyon TL olan tarımsal desteği 2012 yılında iki kat artırarak 55 Milyon Tl’ye çıkardıklarını ifade etti.
Ancak geçen 10 yılda gübre ve mazot fiyatları başta olmak üzere tarımsal girdilerin kaç kat artığına hiç değinmedi.
Biran için AKP iktidarının destekleme ve teşvik konusunda başarılı olduğunu kabul edelim. O halde bu desteklerin sonucu ortada ne var?
Cevabını yine Yunus Bey verdi. Dedi ki“Yem fiyatları yüksektir, hayvan fiyatları düşüktür… Hayvan fiyatları inşallah yükselmeye başlar. Gürcistan’dan yem ithalatı yapılmaya başlandı”
Sayın KILIÇ’a sormak gerekmez mi; Hayvan ithal, et ithal, yem ithal. Peki, sizin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınız ne iş yapıyor? Nereye gitti bu kadar destekleme, bu kadar teşvik?
Türkiye bu iktidar döneminde ilk defa kurbanlık hayvan ithal edecek duruma gelmedi mi? Canlı hayvan, besilik hayvan, karkas et, küçükbaş (koyun, keçi) ithalatı bu iktidar döneminde başlatılmadı mı ve halen de devam etmiyor mu?
Et ithalatında alınan fonları yükseltmişlermiş. İhracatçı ülkelerde, et ihracatından alınacak vergileri düşüreceklerini açıklayarak, ihracatcısını korudu. Değişen ne olacak?
Yunus Bey’in Milletvekilliğini yaptığı şehrin ekonomisi hayvancılığa dayanmaktadır. Bu şehirde hayvancı çok zor durumdadır. Üretici elindeki hayvanını yok pahasına elinden çıkarma telaşına düşmüştür.
Bu durum göçü tetikleyecek, şehrin ekonomisini felç edecektir. Gidişat onadır. Etkileri 2013 yılında daha çok hissedilecektir.
AKP’nin hayvancılık politikasının tek mağduru Türk üreticisidir. İşin kaymağını yiyenler ise Türkiye’ye hayvan ve et satan yabancılar ile köylüden ucuza alıp üç katına tüketiciye satan zenginlerdir.
Uygulanan destek ve teşvik politikalarının bu bölgede tarım ve hayvancılığa ciddi bir katkısının olmadığı anlaşılmıştır.
Prof. Dr. Yunus KILIÇ beyden hayvancılık konusunda bölge şartlarına uygun, somut ve gerçekçi projeler hazırlamasını bekliyoruz. Sürekli geçmişe takılıp kalmanın, rakamlarla meşgul olmanın bir faydasının olmadığı ortadadır.
Yazının başlığı Yunus KILIÇ beyden 700 yıl önce yaşamış adaşı Yunus EMRE’ye aittir. Onun sözleriyle de bitirelim.
“Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme
Seni sigaya çeker, bir Molla Kasım gelir”