Yılın ilk faiz kararı bugün açıklanacak

featured

Yılın ilk faiz kararı bugün açıklanacak: Ekonomistler ne bekliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 42,5 seviyesine yükseltmişti. Peki Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ekonomistlerin beklentisi ne yönde?

Ekonomistler, politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarılacağını tahmin ediyor.

AA Finans’ın toplantıya yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistler, faizlerin bu toplantıda da 250 baz puan artırılmasını bekliyor. Anket sonuçlarına göre, ankete katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarılacağını tahmin ediyor.

Yıl sonu tahmini yüzde 38,75

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 38,75 oldu. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırarak yüzde 42,50’ye çıkarılmıştı. Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüklerini açıklamıştı.

2023’te 34 puanlık faiz artışı

Merkez Bankası, son 7 toplantıda da yukarı yönlü adım attı. Faizde bu yılki toplam artış 34 puan olarak gerçekleşti. Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısından itibaren para politikasında sıkılaştırmaya gitti.

Merkez Bankası, hazirandaki toplantıda faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini 27 ay sonra sonlandırmıştı. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını haziranda yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15’e yükseltmişti.

Merkez Bankası temmuz toplantısında politika faizini 2,5 puan artışla yüzde 17,50’ye yükseltmişti. Ağustos toplantısında faiz artışına devam eden Merkez Bankası, 7,5 puanlık artışla faizi yüzde 25’e çıkardı.

Eylül toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi. Ekimde faiz artışına devam eden Merkez Bankası yine 500 baz puanlık artışla faizi yüzde 35’e çıkarmıştı. Kasım toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarılmıştı.

Merkez Bankası’nın faiz artırma kararının gerekçeleri

Merkez Bankası’nın faiz artırma kararının gerekçeleri şu şekilde sıralanabilir:

Enflasyondaki yükseliş: Türkiye’de enflasyon, 2023 yılının ilk 11 ayında ortalama yüzde 50,3 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 23,25.

Döviz kurlarındaki dalgalanma: Türkiye’de döviz kurları, 2023 yılının başından bu yana dalgalı bir seyir izliyor. Dolar/TL kuru, yıl başında 13,8 seviyesindeyken, bugün itibarıyla 17,5 seviyesinde işlem görüyor.

Faiz koridorunun genişletilmesi: Merkez Bankası, 2023 yılının başından bu yana faiz koridorunu genişleterek politika faizinin cazibesini artırmaya çalışıyor. Faiz koridoru, Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranının üst ve alt sınırını ifade ediyor.

Merkez Bankası’nın faiz artırımı, enflasyon ve döviz kurundaki yükselişi kontrol altına almaya yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!