Yeni savaş endişesi: Azerbaycan, Karabağ’da operasyon başlattı

featured

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020’de patlak veren 2. Karabağ Savaşı sonrası tansiyonun giderek yükselmesi “yeni savaş” endişelerine yol açıyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla bölgede antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, “Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor. Uygulanan tedbirler hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığına ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Yönetimine bilgi verildi” denildi.

Tansiyonun hızla arttığı bölgede son olarak Ermeni güçlerin döşediği mayının patlaması sonucu 4 Azerbaycanlı polis şehit oldu. Karabağ’daki yasa dışı Ermeni güçlerinin açtığı ateşte de 2 Azerbaycan askeri yaralanmıştı.

Azerbaycan dün de Ermenistan’dan, silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından derhal çıkarmasını ve Ermenistan’a bağlı sözde rejimin askeri ve idari yapısının feshedilmesini talep etmişti.

İRAN BASININDAN SKANDAL YORUM

2020’deki savaşın ardından Rusya-Azerbaycan-Ermenistan arasında yapılan ateşkes anlaşması kapsamında, Azerbaycan’la Nahçıvan’ı birleştiren yeni bir koridor açılmasına karar verilmişti. Ancak Azerbaycan’ın “Zengezur Koridoru” olarak nitelediği ve ülkeyi Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Türkiye’ye bağlamayı hedefleyen yolla ilgili Bakü ve Erivan arasında anlaşmazlık son dönemde giderek artıyor.

AFP’ye konuşan bölgedeki uzmanlar Karabağ’da savaşın her an yeniden başlayabileceğini belirtirken, son dönemde Ermenistan’la iş birliğini artıran İran’dan skandal bir yorum geldi.

İran basını, Azerbaycan ve Türkiye’yi bağlayacak Zengezur Koridoru’nun Tahran’ın bölgedeki jeopolitik etkisini tehdit edeceğini, Tahran için Rusya’yla kara bağlantısını korumak açısından önem taşıyan İran-Ermenistan hattını keseceğini yazdı. İranlı reformistlere yakın Ham Mihan gazetesi, Tahran’ın savaş çıkması halinde Türkiye’ye karşı Ermenistan’a askeri destek verebileceği yorumunu yaptı.

Son dönemde Ermenistan’a açık destek veren İran, daha önce de Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. İran Ulaştırma Genel Müdürü Cevad Hidayeti, geçen ekimde Azerbaycan’ın, Hazar Denizi’nden Türkiye’ye bir enerji-ticaret yolu oluşturmak için Nahçıvan’a “Ermenistan’ın yetki alanı dışında kalan” bir koridor açmaya çalıştığını iddia etmişti.

Karabağ’da 2020’de 1,5 ay süren savaş, Rusya’nın arabuluculuğunda kırılgan bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti ve son dönemdeki barış görüşmelerinde de ilerleme sağlanamıyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgenin yeni bir savaşın eşiğinde olduğunu söylemişti.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!