İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıkladığı Ekonomi Reformlarının Ayrıntıları

İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Açıkladığı Ekonomi Reformlarının Ayrıntıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Ekonomik Reform Paketi’ni açıkladı. Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomi reformları ile kamu maliyesi, enflasyon, macro ekonomik ve yapısal politikalarda değişiklik, kurumsal yapının güçlendirilmesi, yatırım teşviki , iç ticaretin kolaylaştırılması amacıyla bir dizi yeniliğe gidileceğini belirtti.

  • Meclisin bütçe hakkının kapsamını genişletilerek şeffaflık ve hesap verebilirliği arttırılacak.
  • Döner sermayeleri gözden geçirilecek, verimli olmayanlar kapatılacak ve diğerleri de kademeli şekilde merkezi yönetim bütçesine bağlanacak, meclis denetimi kapsamına alınacak.
  • Bütçe dışında gerçekleştirilen özel hesap uygulamaları acil ve zorunlu olanlarla sınırlandırarak bu kriterleri karşılamayanlar kademeli olarak kaldırılacak.
  • İsrafın önüne geçmek için kamuda taşıt alımı ve kiralama, temsil ve ağırlama gibi harcamalara sınırlama getirilecek.

Erdoğan; “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir gereği olarak kamu kurumlarının teşkilatlanmasını yönetim verimliliği ve etkinliği ilkesi çerçevesinde güçlendiriyoruz.”

Mahalli idarelerde mali disiplini güçlendirecek ve borç stokunun artmasını önleyecek düzenlemeler

Harcama alanında devletin sunduğu sosyal yardımların ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmasında adaletsizliğin yaşanmaması amacıyla merkezi ve yerel yönetimlerin sosyal yardım verilerini Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne entegre ederek veri paylaşımını sağlanacak.

Bütçe sonuçları, politika gelişmeleri ve hedefler 3 ayda bir kamu maliyesi raporu ile halk ile paylaşılacak.

Döviz cinsi borçlanma yerine Türk Lirası borçlanma

Borç stokunun dış şoklardan etkilenmesinin önüne geçmek amacıyla  döviz cinsi borçların toplam borç stoku içindeki payı düşürülecek.

Ağırlıklı olarak Türk lirası borçlanacak, Türk lirası cinsi senetleri kullanılacak.

Hazine nakit yönetimini de daha güçlü hale getirilmesi amacıyla Hazine’nin kullanımı dışında kalan kurumların hesapları “TEK HAZİNE KURUMLAR HESABI” Sistemi’nde toplanacak.

Esnafa vergi muafiyeti geliyor

Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüğünü kaldırıyoruz.

Vergi Usul Kanunu’nu kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek şekilde güncelleniyor

Güncelleme sonrası, mükelleflerin noter tasdiki, muhafaza ve bildirim gibi yükümlülükleri önemli ölçüde azalacak.

Elektronik defter ve elektronik belge uygulamasını kademeli olarak yaygınlaştırarak vergi kayıp ve kaçağı azaltılacak

7 gün 24 saat hizmet verecek Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulaması ile vatandaşlar vergi dairesine gitmeden dijital ortamda işlemlerini yapabilecek

Uluslararası yatırımcıların vergi hususunda karşılaştıkları sorunları gidermek amacıyla Çifte Vergilendirme Önleme Anlaşmalarını revize edilecek

Birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergi meselelerinde karşılıklı anlaşma yöntemi daha yoğun şekilde kullanılacak.

Yatırımcı güvenini ve vergide öngörülebilirliği arttırmak amacıyla peşin fiyatlandırma anlaşmaları yaygınlaştırılacak.

Kamuya süresinde ödenmeyen borçların tek bir idare tarafından tahsil edilmesini sağlayacak çözümler getiriyoruz.

Elektronik tebligat, elektronik inceleme, elektronik tutanak, elektronik raporu içeren dijital vergi denetimi sistemi geliştirilerek vergi inceleme süreleri kısaltılacak.

Kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital sistem

Sektörel Kamu alımları Kanunu çıkarılacak.

Kamu ihalelerine katılacak firmaların liyakat ve yetkinlikleri, ihaleden önce objektif şekilde tespit ederek kamuoyu ile paylaşılacak.

Dijital olarak işleyecek bu sertifikasyon sistemi herkese açık olacak.

Kamunun ithal ürün kullanımı azaltmak için Sanayileşme İcra Komitesi çatısı altında merkezi izleme sistemi kurulacak

Oluşturulacak ihale şartname havuzları ile kamu alımlarına standart getirilecek.

Şehir hastanelerinin en somut örneği olduğu kamu-özel işbirliği projelerinin devamı amacıyla  Kamu-özel işbirliği Kanunu çıkarılacak.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri günün ihtiyaçları ışığında güçlü ve rekabetçi küresel şirketler haline dönüştürülecek.

Bütçede salgının etkilerini azaltmak amacıyla var olan mali alan genişletilerek salgın ve benzeri fevkalade durumların gerektirdiği ihtiyaçları karşılamak için kullanılacak.

Gıda komitesinin politika önerilerini şekillendirmesi ve piyasanın etkin çalışabilmesi için veri akışını sağlayacak bir erken uyarı sistemi kurulacak.

Erken uyarı sitemi üzerinden öncelikle üretim, toptan, perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilecek ve raporlanacak. Hizmet sektöründe işletme başına israf yılda 4 tonun üzerinde. Bunu önleyebilmek için tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasaya kazandıracak mekanizmalar geliştirilecek. Bu ürünleri dijital tarım pazarına dahil edilecek. Dijital tarım pazarı sayesinde her ölçekteki çiftçi, ürünü için Pazar bulabilecek, tüketici ve esnaf da istediği kalitede ürün tedarik edebilecek. Sebze ve meyve zayiatını azaltan soğuk zincirler daha fazla desteklenecek. Gıda bankacılığı sistemi cazip hale getirilecek. Tarımsal üretimde öngörülebilirliği artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştirilecek.

İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak Hal Yasası ile ilgili yasaları da tamamlanacak.

Enflasyonla mücadelede gerekli politikaları belirlemek ve yönetmek için “FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ” kurulacak.

Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret ve Tarım Bakanlıklarının yer alacağı bu komite enflasyon ile mücadelede etkinliği arttıracak.

Özellikle enflasyonla mücadele beklentilerin yönetilmesi, enflasyon adaletinin kurulması amacıyla kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artışlar gerçek enflasyon yerine hedeflenen enflasyona göre yapılacaktır.

Damga, harç ve kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi istisnasını süresiz olacak.

Sorunlu kredilere yönelik girişim sermayeli fonların kurulması amacıyla mevzuat alt yapısı oluşturulacak. Varlık yönetim şirketlerinin rekabetçi ve kurumsal bir yapıda faaliyet gösterebilmeleri için bu şirketlere uygulanan damga, harç ve kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi istisnası süresiz hale getirilecek.

Katılım finans sektörünün gelişimini hızlandıracak yeknesak bir kanuni düzenleme geliyor.

Bu düzenleme ile katılım finans sektörü tek çatı altında toplanırken sektöre yönelik bir merkezi danışma kurulu da hayata geçirilecek. Uluslararası standartlarda bir katılım finans tahkim kurulu kurulacak. Tüm kredi ve risk verilerinin toplandığı RİSK MERKEZİ yeniden yapılandırılacak. Kartlı ödeme sistemlerinde ülkemizin markası olan TRO ayrı bir şirket çatısı altına alınacak.

Uluslararası finans piyasalarında yoğun talep gören “YEŞİL TAHVİL” Piyasasına dönük alt yapıyı oluşturarak bu ihraçlar teşvik edilecek.

Yenilenebilir enerji, temiz içme suyu, karbon emisyonunu azaltan elektrikli ya da hibrit ulaşım araçları gibi yatırımlar bu tür ihtiyaçlarla finanse edilebilecek.

Reel sektör şirketlerimizin tahvil ihraçlarını özendirmek için “Tahvil Garanti Fonu” kurulacak.

Bu fon herhangi bir temerrüt durumunda yatırımcılara paralarının bir kısmını alma garantisi verecektir. Sağlanan garanti sayesinde şirketler daha düşük maliyetle tahvil çıkarabilecek hem de talebi artacaktır.

Sandık, Vakıf, Derneklerdeki emeklilik birikimleri Bireysel Emeklilik Sistemine…

18 yaş altındaki çocukların sisteme girebilmesi sağlanacak. Bu süreçte devlet % 25 katkı sağlayacak. Sandık, vakıf, dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin 2023 yılı sonuna kadar Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarılmasına imkan verilecek. Ayrıca sistem eğitim, sağlık ve hayat sigortaları gibi çeşitli tasarruf ürünleri ile entegre edilecek.

Genç girişimciler için KİTLE FONLAMASI PLATFORMALARI kurulacak.

Cumhurbaşkanlığına Bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı hayata geçirilecek.

İlaçtan aşıya medikal cihazlardan biyoteknolojik ürünlere kadar pek çok stratejik malzemenin yurt içi imkanlarla rekabetçi bir şekilde getirilmesi ve üretilmesi çalışmaları bu başkanlığın sorumluluğunda olacak.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yazılım ve Donanım Endüstrisi Başkanlığı

Genç istihdamı teşvik etmek ve küresel rekabet gücü kazanmak için Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yazılım ve Donanım Endüstrisi Başkanlığı kurulacak.

Salgının istihdam piyasalarında oluşturduğu tahribatı gidermek için ilave istihdam, finansman desteği adıyla yeni bir destek modeli getirilecek.

Yeni destekten, likidite sıkıntısı çeken mikro ve küçük ölçekli firmalarımız faydalanabilecek.

Buna göre firmalar istihdama kattıkları her bir ilave kişi için kredi garanti fonu kefaleti ile 24 ay vadeli ilk 6 ayı ödemesiz 100.000 liralık kredi kullanabilecek. En fazla 5 kişiye kadar olan bu uygulamada taahhüdünü yerine getiren firma ilave istihdam için yıl boyunca ödediği Sosyal Sigorta ve İşsizlik Sigorta Primlerini kredi finansman maliyetinden düşebilecek.

Nakli ücret desteğinden yararlanıp çalışanını tekrar istihdama dahil eden işverenler gereken şartları taşımaları durumunda ilave istihdama finansman desteği kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın başkanlığında çalışacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ikincisi ise Hazine ve Maliye Bakanı Başkanlığında faaliyet gösterecek Finansal İstikrar Komitesi kurulacak.

Yurt dışına veri aktarılmasına yönelik Avrupa Birliği düzenlemeleriyle uyumlu olarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda değişiklik yapılacak.

Her ayda bir reform toplantıları yapılarak değerlendirmede bulunulacak.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!