Yemen’de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi özerklik ilan etti

Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi (GGK) ülkenin güneyinde özerklik ilan etti.

Yemen Hükümeti Güney ayrılıkçıların özerklik ilanını ‘isyan’ olarak niteledi

Yemen’de Güney Geçiş Konseyi’nin (GGK) Aden şehrinde ve güneydeki diğer bazı vilayetlerde ‘özerklik’ ilan etmesinden birkaç saat sonra meşru Yemen hükümeti, GGK ve liderlerini iki taraf arasında Kasım 2019’da imzalanan ‘Riyad Antlaşması’nın uygulanamamasından ‘sorumlu’ tuttuğunu açıkladı. Hükümet, Yemen resmi haber ajansı SABA tarafından yayınlanan açıklamasında, GGK’nın özerklik ilanını açıkça yapılmış bir ‘isyan’, Riyad Anlaşması’na indirilmiş bir ‘darbe’ ve Ağustos 2019’da başlayan ‘silahlı isyanın devamı’ olarak niteledi.

Aden, Riyad Anlaşması’nı tehdit eden siyasi manevralarla karşı karşıya

Aden, 26 Nisan’da Yemen hükümeti ve Güney Geçiş Konseyi arasındaki yüksek siyasi ve güvenlik manevralarıyla güne başladı. İki taraf arasındaki karşılıklı suçlamalar, Konseyin ‘güney özerk yönetimi’ ilanı üzerine gelişirken, Yemen hükümeti söz konusu hamleyi ‘Riyad Anlaşması’na darbe’ olarak nitelendirdi. Hükümet, yayınladığı bir bildiride, silahlı isyan devam ederken, 6 il ve yerel makamın Konsey’in ilanını reddettiğini belirtti.

KİK’ten Yemenlilere çağrı: Devlet ve halkın çıkarlarına öncelik vererek safları birleştirin

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef Falah Mubarek el-Hacraf, Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun, Güney Geçiş Konseyi’nin olağanüstü hal ilanı ve geçici başkent Aden ile güneydeki bazı bölgelerde yaşanan gelişmelerden sonra ‘durumun önceki haline dönmesi gerektiğine’ ilişkin çağrısına yanıt verilmesinin önemini vurguladı. KİK Genel Sekreteri, Yemenlilere devletleri ve halklarının çıkarlarına öncelik vermeye, Körfez inisiyatifi, uygulama mekanizmaları, Ulusal Diyalog sonuçları, 2216 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)  kararına dayanan siyasi çözüm yoluyla devletin yeniden tüm kontrolü sağlaması yönündeki hedefe ulaşmak için safları birleştirme çağrısında bulundu.

BM Yemen Özel Elçisi’nden Riyad Anlaşması’nı uygulama vurgusu

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, ülkenin güneyinde meydana gelen gelişmeler hakkındaki endişesini dile getirerek, Suudi Arabistan liderliğinde, Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun desteğiyle Riyad Anlaşması’na yönelik uygulamanın hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!