Yaşlanırken beyni genç tutmanın en kolay yolu: Çalıştır-ara ver-tekrarla

featured

1-ÖĞRENMEYE DEVAM EDİN

Daha yüksek bir eğitim düzeyi yaşlılıkta daha iyi zihinsel işlev ile ilişkilidir. Uzmanlar, ileri eğitimin bir kişiyi zihinsel olarak aktif olma alışkanlığına sokarak hafızayı güçlü tutmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor. Beyninizi zihinsel egzersizle zorlamanın, bireysel beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olan ve aralarındaki iletişimi teşvik eden süreçleri etkinleştirdiğine inanılıyor. Birçok insanın zihinsel olarak aktif olmalarını sağlayan işleri vardır. Bir hobi peşinde koşmak, yeni bir beceri öğrenmek, gönüllülük yapmak veya akıl hocalığı yapmak, zihninizi keskin tutmanın ek yollarıdır.

2-TÜM DUYULARINIZI KULLANIN

Bir şeyi öğrenirken ne kadar çok duyu kullanırsanız, beyninizin hafızayı korumaya o kadar çok katkısı olacaktır.

3-KENDİNİZE İNANIN

Hafıza işlevlerini kontrol edemediklerine inanan insanlar – belki de “eski anlar” hakkında çok sık şaka yapıyorlardır. Hafıza becerilerini sürdürme veya geliştirme konusunda daha az çalışıyorlar ve bu nedenle bilişsel gerileme yaşama olasılıkları daha yüksek. Kendinizi geliştirebileceğinize inanırsanız ve bu inancınızı uygulamaya çevirirseniz, zihninizi keskin tutma şansınız daha yüksektir.

4-BEYNİ İŞLETMEYE ÖNCELİK VERİN

Anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu veya torununuzun doğum günü partisinin zamanını hatırlamak için zihinsel enerji kullanmanız gerekmiyorsa, yeni ve önemli şeyleri öğrenmeye ve hatırlamaya daha iyi konsantre olabilirsiniz. Rutin bilgileri erişilebilir kılmak için akıllı telefon hatırlatıcılarından, takvimlerden ve planlayıcılardan, haritalardan, alışveriş listelerinden, dosya klasörlerinden ve adres defterlerinden yararlanın. Gözlükleriniz, çantanız, anahtarlarınız ve sık kullandığınız diğer eşyalar için evde bir yer belirleyin.

5-BİLMEK İSTEDİKLERİNİZİ TEKRARLAYIN

Az önce duyduğunuz, okuduğunuz veya düşündüğünüz bir şeyi hatırlamak istediğinizde, bunu yüksek sesle tekrarlayın veya bir yere yazın. Bu şekilde hafızayı veya bağlantıyı güçlendirirsiniz.

6. BOŞLUK BIRAKIN

Saatte bir, ardından birkaç saatte bir, ardından her gün. Çalışma sürelerine ara vermek, hafızayı geliştirmeye yardımcı olur ve özellikle yeni bir iş görevinin ayrıntıları gibi karmaşık bilgilerde ustalaşmaya çalıştığınızda değerlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!