Zafer Partili Feridun Yıldız: Yaşasın Özgürlük Yaşasın Zafer

Yaşasın Özgürlük Yaşasın Zafer

Zafer Partisi eski Genel Sekreter Yardımcısı Genel İdare Kurulu Üyesi Feridun Yıldız, TBMMéde iki gün önce AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen “Dezenformasyonla Mücadele Yasası“nın Anayasanın bir çok maddesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu sözyledi.

Feridun Yıldız’In açıklaması şu şekilde:

AKP ve MHP’nin hazırladığı ‘Dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen, gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yasayla birlikte haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve iletişim alanında hayatımız kökten değişecek.

Whatsapp, Signal gibi yoğun kullanılan anlık mesajlaşma uygulamaları için Türkiye’de şirket kurarak Türk hukukuna tabi olunması istenecek.

Bunun dışında daha önce denenen ve başarılı olunamayan sosyal medya şirketlerini ‘hizaya getirme çabası’ bu kez sonuç verebilir ve hatta Twitter kapanabilir. Türkiye, seçimlere Twitter olmadan girebilir

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü‘nün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada. Endekste Türkiye 2005 yılında 98’inci sırada yer alıyordu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre Türkiye’de 36 gazeteci yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Türkiye’de televizyonlar RTÜK eliyle cezalara boğulurken, internet siteleri de erişim engelleriyle karşı karşıya. Hatta erişim engeliyle ilgili yapılan haberlere bile sansür geliyor.

ENAG uzmanları enflasyon verilerini açıkladığı için hapis cezasıyla mı yargılanacak? Ankara kulislerinde konuşulanları yazan gazetecilere yargılanmanın önü açılacak mı? ‘Herkesin duymasını istemediğimiz’ için Whatsapp’tan yaptığımız görüşmelerin verileri bir üst yazıyla paylaşılacak mı?

Türk Ceza Kanunu’na ‘yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ diye yeni bir suç ekleyen değişiklik teklifi, bu suçu işleyenlere üç yıl hapis cezası öngörüyor. ‘Failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde’ ceza yarı oranında artırılacak.

İfade ve basın özgürlüğünün Anayasa’nın 25. , 26. , 28. ve 29. maddelerinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden olduğunu hatırlatırız. Herkesin, başkalarının haklarına zarar vermeden habere ve bilgiye ulaşma ile düşüncelerini dile getirme, bir araya gelme ve tartışma hakkı bulunmaktadır.

Bilindiği üzere Anayasamızın 25. maddesinde “Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz” demektedir.

Aynı zamanda 26. maddede “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.” denilmiş, bunları tamamlayan maddelerden olan Bilim ve Sanat Hürriyeti başlıklı 27. maddede de “Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir.” Denilerek, en son olarak düşünce ve ifade özgürlüğünün somut ve yaygınlaşmış hali olan Basın Hürriyeti başlıklı 28. maddede “Basın hürdür, sansür edilemez” denilerek basın özgürlüğü teminat altına alınmıştır.

TBMM’ne hatırlatmak isteriz ki Anayasanın 14. md.sinin 2. fıkrasında “Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz” hükmüne amirdir.

Bu sebeplerle TBMM yasama yetkisini Anayasadaki sınırlar içinde kullanmalı “Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı” mümkün kılacak bu yasayı reddetmelidir. Yoksa ağır bir anayasa ihlali gerçekleşmiş olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!