Yalnız hisseden kişilerin beyninin farklı olduğu ortaya çıktı.
Yalnız hisseden kişilerin beyninin farklı olduğu ortaya çıktı.
Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden bilim adamları, İngiltere’deki bir veri tabanında bulunan yaklaşık 40 bin kişinin beyin görüntüleri, genetik verileri ve psikolojik değerlendirmelerini inceledi. Katılımcıların ortalama yaşının 55 olduğu araştırmada, genellikle yalnız hissettiğini belirtenlerin beyin görüntüleri diğer kişilerinkiyle karşılaştırıldı.
Yalnız hissedenlerin beyninin diğerlerinkinden birçok farklılığa sahip olduğu belirlendi. Bu farklılığın özellikle, geçmişi düşündüğümüzde, geleceğe dair plan yaptığımızda ya da hayal kurduğumuzda beynin belirli bölgeler arasında farklı bir örgü başlattığı “varsayılan ağ”da meydana geldiği gözlendi.
Sonuçları “Nature Communications” dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan bilim adamları, beklenenin aksine bu ağdaki bağların daha yoğun ve gri maddenin hacminin daha fazla olduğu sonucuna vardı.
Araştırmada, hipokampus ve varsayılan ağ arasında sinyal taşıyan sinir lifi demetlerinden oluşan beynin forniks yapısında da değişiklikler saptandı. Yalnız kişilerde forniksin daha iyi korunduğu belirlendi.
Araştırmanın başındaki Nathan Spreng, yalnız hisseden kişilerin, geçmişteki olayları hatırlayarak ya da sosyal etkileşim hayalleri kurarak düşüncelerini içselleştirme eğilimde olduklarını, bu bilişsel becerilerin varsayılan ağ bölgeleri tarafından mümkün kılındığını, dolayısıyla yalnız kişilerin bu durumun üstesinden gelmek için hayal güçlerini kullandıklarını yani yalnızlığın hayal gücünü artırdığını belirtti.
Daha önce yapılan araştırmalar yalnızlık hissinin yüksek tansiyon, bağışıklığın zayıflaması, intihar riski ve Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olduğunu göstermişti. Konuya ilişkin en geniş çaplı bu son araştırma, yalnızlığın ilginç biçimde beyni değiştirebileceğini, beyindeki gri maddenin daha fazla olmasını sağladığını ortaya koyuyor. Ancak yalnızlığın gençler üzerindeki etkisi ve beyindeki bu değişikliklerin ne zaman meydana geldiği henüz bilinmiyor.
Kaynak: AjansBizim