Bir şarkı var, içinde sitem geçen..hayır, Sezen Aksu’nun ne inkarı, ne itirafı olan sitemi değil. Edip Akbayram’ın seslendirdiği ama Türk gencinin her gün içinden geçenler.
“Dertlerin kalkınca şaha
Bir sitem yolla Allah’a
Görecek günler var daha
Aldırma gönül aldırma..”
Türk gençleri yaşamak istiyor, yaşayamıyor. Nasıl yaşayamıyor? Yaşamak, yalnızca nefes almak, barıınmak, karnının doyması değil. Yaşamak diye bir şey var, gerçekten yaşamak. Kültürel ve sanatsal olarak doymak, teknoloji çağında teknolojiye doymak, eğitim ve öğretime doymak, spora, bilime, seyahate doymak. Sabahları bir korkuyla, endişeyle, stresle uyanmak değil yaşamak. Türk genci “görülecek günlerden, yarınlardan” ümidini kesmiş durumda.
Gençlere geleceğe dair planları sorulduğunda; yurtdışına yerleşerek garson, kasiyer olmak ya da geleceğe dair bir planının olmadığı, ülkeye dair umutlarını tamamen yitirdiklerini söylüyor. Haklılar. Kültürel ve sanatsal faaliyetlere erişmekte güçlük çekiyorlar, teknoloji çağında, en basit sokak röportajında “telefonunu çıkar” sözü ile karşılaşıyor, seyahat ve tatil ise bir hayalden ibaret. Eğitim ve öğretim konusu ise başlı başına bir facia.
Askıda Sınav
Ne acıdır ki; askıda ekmek, kıyafet dönemini yaşadık, yaşıyoruz ama; asıl acı olan askıda sınav. Askıda sınav nedir? ÖSYM ticarethane midir? Sosyal devlet ilkesi de mi anayasadan çıkarıldı?
ÖSYM, bir devlet kurumudur ve görevi sınavlar hazırlayıp, adayların bilgisini ölçmek, değerlendirmek ve uygun kurumlara yerleştirmektir, buraya kadar sorun yok.
Bu kurum en popüler olarak YKS ile milyonlarca gence üniversiteye giriş için sınav yapmakta. Kurum YKS başta olmak üzere, KPSS, DGS, ALES, YDS, E-YDS, YÖKDİL, TUS, DUS gibi onlarca sınav yapmakta.
Sosyal devlet ilkesinin benimsendiği, eğitimde eşitlik ve ücretsiz olması gerekliliği de sürekli vurgulanmakta. Ne var ki; ÖSYM son zamanlarda bir ticarethane gibi çalışmakta, öğrencilerden sınava giriş için yüksek bedeller talep etmekte. Elbette sınavların ücretsiz olması beklenemez ama sanki kan emer gibi böylesine yüksek sınav ücretlerinin talebi de hoş görülemez, kabul edilemez.
Geleceklerini şekillendiren gençlerin üniversite sınavı için YKS sınav ücretleri (TYT,AYT,YDT her biri için) 115 TL. Şaka değil, 115 TL. TYT, AYT ve YDT’ye girecek bir öğrenci 345 TL ödemek mecburiyetinde, yoksa..sınav da yok. Seneye, parası olursa.
Akademik hayat için YÖKDİL 185, YDS 185 ve ALES 185 TL..
Bir aile düşünelim, iki çocuğu da sınav öğrencisi. Birisi YKS, bir diğeri de ALES ya da KPSS’ye hazırlanıyor, yaklaşık 1000 lira sınav ücreti masrafı oluyor ailenin, aman geç başvuru vs. olmasın %50 zam uygulanıyor sınav ücretine.
Sınav var da hazırlık süreci yok mu? Var tabi.. hazırlık kitapları ateş pahası, elini uzatanı yakıyor. Kursların, dershanelerin önünden geçen velinin cebi boşalıyor. Gençler geleceklerini inşa ederken, böylesine zorluklarla karşılaşırken yalnızca ellerinden sitem etmek geliyor. Siyasiler duymuyor, konuşmuyor ama gençler kara kaplı deftere bu notu da düştü.
Seçim günü birileri de gençlere; “Perişanım şimdi…” diye bir şarkı mırıldanabilir.