Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uzun çalışma saatleri yüzünden dünyada her yıl 745 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
BBC News Türkçe’nin haberine göre, WHO ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2016 yılında yapılan ilk araştırmada yüz binlerce kişinin uzun çalışma saatlerinin yol açtığı kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme gibi nedenlerle hayatını kaybettiği tespit edildi.
Yapılan araştırma; haftada en az 55 saat çalışan birinin, 35-40 saat çalışan birine göre felç geçirme riskinin yüzde 35, kalp hastalıkları riskinin de yüzde 17 arttığı sonucunu ortaya koydu. Uzun çalışma saatleri nedeniyle ölenlerin dörtte üçüne yakınının, orta yaş ve üzeri erkekler olduğunu da gösteriyor.
Yapılan araştırmada, uzun çalışma saatlerinden dolayı hayatının kaybedenlerin en çok Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde yaşayan insanlar arasında olduğu belirtiliyor. Dikkat çekilen bir başka nokta ise bu ölümlerin uzun saatler çalışılan dönemlerde değil, yaşamın daha sonraki yıllarında hatta bazen onlarca yıl sonra meydana gelmesi.
Pandemi Dönemi Durumu Kötüleştirmiş Olabilir
WHO yetkilileri, bu durumun korona virüs salgını koşullarında daha da kötüleşmiş olabileceğini söylüyor.
Yapılan araştırma aslında pandemi dönemini kapsamasa da WHO yetkilileri, evden çalışma ve ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle uzun çalışma saatlerine bağlı sağlık risklerini arttırdığını düşünüyor.
WHO yetkilisi Frank Pega, “Ülkeler kapanma önlemleri ilan ettiği zaman, çalışma saatlerinin ortalama yüzde 10 civarında yükseldiğine ilişkin veriler var” açıklamasında bulundu. Frank Pega “Çalışma saatlerini sınırlamak çalışanların sağlığı için faydalı olduğu kadar, verimliliği artırdığı da biliniyor. Ekonomik kriz döneminde çalışma saatlerini artırmamak bu bakımdan gerçekten akıllıca bir tercih olacaktır” dedi.