Vatandaşın borç kamburu 5.3 trilyon lira

featured

Sabit geliri yüksek enflasyon karşısında günden güne eriyen vatandaş dört bir yandan borç sarmalının içine düştü. Aylık geliri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği için bankaların kapısını çalan dar gelirlilerin sayısı sürekli artıyor. Son bir yılda banka kredisi kullanmak zorunda kalan borçlu sayısı 2 milyon 124 bin, kredi kartına borçlananların sayısı da 2.5 milyon kişi birden arttı. Borcunu ödeyemediği için bankaların takibine düşüp icra tehdidi altında yaşayanların sayısı 1 milyon 63 bini geçti.

5.3 TRİLYONLUK BORCUN DAĞILIMI

Nüfusumuzun yarısı bankalara borçlu hale geldi. Yaklaşık 41 milyon kişi bankalardan çektiği krediyle, 38 milyon kişi de kredi kartını kullanarak ayakta durmaya çalışıyor. Ekonomide yapılan büyük hatalar yüzünden halkın sırtında 5 trilyon 259 milyar liralık kambur oluştu. Son dönemde hızlı tırmanan borçların giderek batağa dönüşmesinden endişelenen ekonomi yönetimi ödenemeyen kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine 60 ay vadeli ödeme kolaylığı getirdi. Önlemi zorunlu hale getiren 5.3 trilyonluk borç kamburunun 3 trilyon 371 milyar lirasını nakit kredi borçları, 1 trilyon 573 milyar lirasını kredi kartı borçları ve 315 milyar lirasını da kredili mevduat hesaplarından çekilen nakit borçlar oluşturuyor.  Son bir yılda 40 milyon 855 bin kişi bankalardan kredi çekti. Bu kredilerin 84.6 milyar lirası battı. Yaklaşık 1.6 trilyonluk kredi kartı harcamasının da 40.3 milyar lirası ödenemediği için takibe düştü. Kredi ve kartını ödememiş gerçek kişi sayısı 1 milyon 63 bin kişiye ulaştı. Bunlardan 784 bini kredi kartını, 642 bini nakit kredi borcunu ödeyemedi.

Senet ve çek borçları da patladı

Bu yılın ilk 7 ayında 130 bin adet senedin borcu ödenemediği için protesto edildi. Ödenmeyen senet borçlarının ilk 7 aydaki tutarı geçen yıla göre 2.75 kat artarak 8 milyardan 22 milyara fırladı. Geçen yıl protesto edildikten sonra ödenen senet miktarı 42 bin 223’e ulaşırken bu yıl protestodan sonra ödemesi yapılan çek miktarı 28 bin 542’ye kadar düştü.  Ekonomideki bozulma çekleri de vurdu. 7 ayda karşılıksız çıkan çek sayısı 164 bin 268’e, karşılıksız çıkan çeklerin tutarı ise 102.5 milyar liraya ulaştı. Karşılıksız çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 225 gibi devasa oranda arttı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!