Vatana İhanet Edenler Kimler?

Bilindiği üzere Tayyip ERDOĞAN ve ekibi, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonra yavuz hırsız misali emniyet ve yargı içinde varlığını iddia ettikleri cuntacı örgüte karşı saldırıya geçmiş,  operasyonu Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen dış güçlerin bir komplosu, varlığını iddia ettiği cuntacı örgütü bu komplonun taşeronu olarak ilan etmişti. Bu konuyu bir önceki yazımda incelemiştim. Bu sebeple bu konu üzerinde durmayacağım.

Tayyip ERDOĞAN ve ekibi yukarıda açıkladığımız iddialarıyla birlikte   rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapanları   vatana ihanet etmekle suçladı. Tayyip ERDOĞAN’a göre bu operasyon Türkiye’nin gelişmesini ve güçlenmesini engellemek, hükümeti devirmek amacıyla yapıldığından  vatana ihanet etmek demekti. Tayyip ERDOĞAN’ın bu suçlamasından MHP ve CHP de nasibini aldı. MHP ve CHP operasyonu destekledikleri için vatana ihanet etmiş oluyorlardı.

Muhalefet partilerinden MHP, zaman zaman Tayyip ERDOĞAN’ı ve ekibini vatana ihanet etmekle suçlamaktadır. MHP, Tayyip ERDOĞAN ve ekibini Kürt Açılımı adı altında devletin birliğini, bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü bozacak faaliyetler yapması, bu çerçevede PKK ile önce gizli, sonra açık müzakerelere girişmesi sebebiyle vatana ihanet etmekle suçlamaktadır.

“Vatana ihanet”  çok ağır bir suçlamadır. Elde yeterli delil olmadan kişiler hakkında bu suçlamayı yapmak, suçlamayı yapanı büyük vebal altına sokar. Bu nedenle bu konuda çok dikkatli ve hassas olmak icap eder. Ancak, günümüzde pek çok kişinin bu dikkat ve hassasiyeti göstermeden uluorta düşmanlarını bu şekilde suçladığı bir vakıadır. 

“Vatana ihanet”  çok ağır bir suçlama olduğu için bu yazımızda VATANA İHANET’in  anlamı ile ceza kanunumuzda vatana ihanet olarak  nitelendirilen suçları açıklamaya çalışacağım. Daha sonra da Tayyip ERDOĞAN’ın rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapanlara ve muhalefet partilerine yönelttiği “Vatana ihanet”  suçlaması ile MHP’nin Tayyip ERDOĞAN ve ekibine yönelttiği “Vatana ihanet”  suçlamasının hangisinin doğru ve haklı olduğunun takdirini siz değerli okuyucularıma bırakacağım.

Vatana ihanet, genel olarak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, devlete karşı silahlı isyana kalkışmak, düşmanla işbirliği yapmak, temel milli menfaatler aleyhine hareket etmek, savaşta düşman devlet lehine çalışmak, devletin ve ülkenin aleyhine siyasi ve askeri casusluk yapmak vs. anlamına gelmektedir.
Günümüz hukukunda vatana ihanet suçu tanımlanmamıştır. Ceza kanunumuzda vatana ihanet kapsamına girebilecek birtakım suçlar tanımlanmış ve verilecek cezalar belirlenmiştir. Bu suçlara verilecek cezalar konumuz dışındadır. Bu nedenle sadece bu suçların tanımlarını vermeye çalışacağım. İşte, vatana ihanet kapsamına giren suçlar:

Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak:  Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işlemek.

Düşmanla işbirliği yapmak: Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile savaş halinde olan devletin ordusunda hizmet kabul etmek, düşman devletin yanında Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı silahlı mücadeleye girmek.

Devlete karşı savaşa tahrik: Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı savaş açması veya hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerini tahrik etmek veya bu amaca yönelik olarak yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapmak.

Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak İçin Yarar Sağlama: Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlamak.

Yabancı devlet aleyhine asker toplamak: Türkiye Devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplamak veya diğer hasmane hareketlerde bulunmak.

Askerî tesisleri tahrip ve düşman askerî hareketleri yararına anlaşma: Devletin silahlı kuvvetlerine ait olan veya hizmetine verilmiş bulunan kara, deniz ve hava ulaşım araçlarını, yolları, müesseseleri, depoları ve diğer askerî tesisleri,  kısmen veya tamamen tahrip etmek.

Düşman devlete maddi ve mali yardım: Türkiye Cumhuriyeti Devletinin savaş halinde olduğu devlete, savaşta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin aleyhine kullanılabilecek her türlü eşyayı karşılıklı veya karşılıksız, doğrudan veya dolaylı olarak vermek.

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyan: Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silahlı bir isyana tahrik ve teşvik etmek, silahlı bir isyana katılmak ve idare etmek.

Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, değiştirmek: Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etmek veya bunlar üzerinde sahtecilik yapmak.

Siyasal veya askerî casusluk: Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla elde etmek.

Değerli okuyucularım,
Vatana ihanet kapsamına giren suçların tanımlarını yukarıda verdim. Yazının başında belirttiğim gibi AKP’nin rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yapanlara ve muhalefete, MHP’nin Tayyip ERDOĞAN ve ekibine yönelttiği vatana ihanet suçlamaları hakkında yorum yapmayacağım. Bu konudaki yorumu  ve kararı sizlere  bırakıyorum. Sağduyunuzla en doğru yorumları yaparak en doğru sonuçlara ulaşacağınıza inanıyorum.
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!