Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında, okullarda yüz yüze eğitime ara verildi. Eğitim-öğretim bir süre daha uzaktan eğitim yoluyla devam edecek.
Ben de, okul çağında iki çocuğu olan bir baba, meslekte yirminci yılını çalışan bir ilkokul öğretmeni olarak, uzaktan eğitim sürecini verimli geçirme adına düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Sevgili anne-babalar;
Bu süreçte sizden evde öğretmenlik yapmanızı beklemiyoruz. Sizden beklentimiz, çocukların canlı derslere katılacağı uygun ortamı sağlamanız, uzaktan eğitim sürecine destek olmanız ve öğretmeniyle iletişimi güçlü tutmanız.
Yüz yüze eğitim sürecinde olduğu gibi, çocuğunuzun uyku saatlerini düzenleyin ve eğitimin devam ettiğini, bunun bir tatil dönemi olmadığını anlamasını sağlayın. Okul varmış gibi; oyun, kitap okuma, ders çalışma gibi günlük zaman planlaması yapmanız çocuğun bu süreçte daha planlı hareket etmesini sağlayacaktır.
Ayrı odası varsa odasında, odası yoksa sessizliğin sağlandığı, canlı derse bağlanabildiği yerde; ders kitapları, okul araçları ve hikâye kitaplarının olduğu bir bölüm oluşturun. Gerekirse bir sehpadan yâda karton kutulardan yapın ama mutlaka kendine ait, kendi zevkine göre düzenlediği bir çalışma köşesi oluşturun.
Uzaktan eğitim sürecini ve çocuğunuzun neler yaptığını önemsediğinizi hissettirin. Canlı dersi bittikten sonra, dersin nasıl geçtiğini, konunun ne olduğunu, derste neler yaptığını birkaç cümle ile de olsa sorun. Canlı ders işlenişiyle ilgili bir kaygısı yâda yaşadığı olumsuzluk varsa bunu gidermenin yollarını arayın. Sınıf ortamından kaynaklanan durumları mutlaka öğretmeniyle paylaşın.
Yazının başında öğretmenle iletişiminizi güçlü tutmanız gerektiğini söylemiştim. Sadece sizin değil, çocuğunuzun da bu süreçte öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olmasını sağlayın. Arkadaşlarından kopmasına müsaade etmeyin. Sesli yâda görüntülü olarak arkadaşlarıyla iletişim kurmasını sağlayın.
Yeni normalde, okula da gitmeyince çocuğun tüm zamanı evde geçecek. Çocuklar, canlı ders, EbaTv, Eba platformu, griceviz gibi uygulamalarda hep bilgisayar yâda tablet başında olacağı için ne izlediğini, hangi siteye girdiğini kontrol etmeniz gerekiyor. Bu kontrolü mutlaka sağlamalısınız.
Canlı derslerde olduğu gibi, uzaktan eğitim için kullandığı sitelerde, izlediği ders videolarında, çalışma kitaplarında anlık bilgileri kaçırmaması ve o bilgileri yeniden kullanabilmesi için not tutma alışkanlığı edinmesini sağlayın. Not tutmayı özendirmeye çok güzel bir not defteri almakla başlayabilirsiniz.
Günde yarım saat de olsa ailece kitap okuma saati düzenleyin. Biz sınıf olarak geçtiğimiz yıl, sınıf ortamında “ailemle okuyorum” saati yapıyorduk. Yeni normalde bu uygulamayı “evde kitap okuma saati” ile sürdürüyoruz. Ailece okuma saati yaptığınızda çocuğunuzun kitaba karşı ilgisinin arttığını göreceksiniz.
Birlikte oynamanın keyfini çıkarın. Dokuztaş, dama, satranç, isim-şehir, resfebe, sos, adam asmaca, sudoku gibi evde kendiniz hazırladığınız oyunlar ya da hazır alabileceğiniz akıl/zekâ oyunları da oynayabilirsiniz. Bu oyunlar, hem onunla nitelikli zaman geçirmenize vesile olacak hem de ekrana gönüllü ara vermesini sağlayacaktır.
Unutmayın, bu geçici bir süreç. Bu süreçte, çocukların en büyük güvencesi sizin ilgi ve sevginiz. Panik yapmadan, çocuğunuzu kıyaslamadan, öğretmenlerin tavsiyelerine güvenerek eminim bu süreci en verimli şekilde geçireceksiniz.
Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle…