Tobruk merkezli Halife Hafter güçlerinin saflarında savaşmaları için Libya’ya yeni paralı askerler gönderdiği belirtilen Rusya’nın bu ülkedeki pozisyonuyla ilgili yeni bir iddia gündeme geldi.
İsviçre’nin Cenevre kentinde Ekim 2020’de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları sonucunda Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle Hafter güçlerinden heyetler arasında kalıcı ateşkes anlaşması imzalanmıştı.
BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams bu anlaşma uyarınca Libya’daki tüm yabancı paralı askerlerin 3 ay içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini bildirirken, bu süre 23 Ocak Cumartesi günü itibarıyla dolmuş oldu.
Ancak CNN’in cuma günü paylaştığı uydu görüntüleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan bir iş adamına ait Wagner Grubu’na bağlı askerlerin bölgeden çekilme anlaşmasına muhtemelen uymayacağını işaret etti.
latest version of trenches along syrte-jufra road which have now about 70km https://t.co/Et6xlAPmsC pic.twitter.com/Gs3FzbGW3f
— il kanguru (@il_kanguru) January 1, 2021
Görüntülere yansıyan çok sayıda siperin varlığının, paralı askerlerin uzun süre daha burada kalacağının habercisi olduğu yorumu yapıldı.
Habere göre ABD’li yetkililer, savaştan zarar gören ülkedeki Kremlin müttefiklerinin uzun vadeli hedeflerinden endişe duyarken, bir istihbarat yetkilisi, açılan siperlerin Wagner’ın bu ülkeye “uzun vadeli yerleştiğinin” kanıtı olduğunu belirtti.
CNN, Sirte civarında kalabalık nüfusa sahip kıyı bölgelerinden güneyde Wagner kontrolündeki Cufra’ya doğru uzanan onlarca kilometrelik siper alanının uydudan görüldüğünü ve bu bölgelerin bir dizi tahkimatla desteklendiğini de bildirdi.
Amerikan kanalına konuşan Libya Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş, “Bugün siper kazan ve bu takviyeleri yapan kişilerin yakın zamanda ayrılacağını sanmıyorum” dedi.
Uluslararası Kriz Grubu (ICG) uzmanlarından Claudia Gazzini ise “endişe verici” olarak nitelediği siper kazma eylemlerinin son haftalarda diplomatlar arasında tartışma konusu olduğunu belirterek “Bu devam etmekte olan bir iş ve Moskova’nın Libya’da varlığını sağlamlaştırmaya istekli olduğunu işaret ediyor” diye konuştu.
AA’nın cuma günü yerel kaynaklara dayandırdığı bir haberde, Rusya’nın Libya hükümeti ve Hafter güçleri arasındaki anlaşmaya rağmen, Suriye’deki yerel iş birlikçileri aracılığıyla 1,5 ay önce Hafter için savaşçı aramaya başladığı iddia edilmişti.
Haberde Beşar Esad yönetiminin kontrolündeki bölgelerde yaşayanların yaptığı başvurularda, yaşları 20-45 arasındaki bin kişiyle aylık bin- bin 500 dolar arasındaki ücretlerle anlaşmaya varıldığı belirtilmişti.
Paralı askerlerin Libya’ya gönderilmeden önce Esad rejiminin istihbarat birimleri tarafından güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğu ve bu tahkikatı geçenlere Rusya’nın Lazkiye’deki üslerinde kısa süreli askeri eğitim verildiği ileri sürülmüştü.
İlk etapta eğitimlerini tamamlayan yaklaşık 300 paralı askerin perşembe günü Lazkiye ilindeki Hımeymim üssünden askeri kargo uçağıyla Libya’ya götürüldüğü iddia edilmişti.
Daha önce Rusya’nın rejimin kontrolündeki illerden farklı zamanlarda topladığı 5 bin civarında paralı askerin Hafter saflarında savaşmak üzere Libya’ya gönderdiğine dair haberler gündeme gelmişti.
Kaynaklar: Independent Türkçe, CNN, AA