Sebze meyve hallerinde alımların durması üzerine isyan eden üreticiler, satamadıkları tonlarca ürünü çöpe döktüler.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanmaya başlanan “tam kapanma” süresince pazar alanlarının kapalı olması dolayısıyla sebze-meyve halleri ürün alımını durdurdu. Antalya’da isyan eden üreticiler, satamadıkları tonlarca kilo ürünü çöpe döktüler.
Protesto amaçlı yetiştirdiği sebzeleri çöpe döken bir üretici, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, çöpe giden ürünleri Türkiye’den bir zincir marketin kilosunu 1 liraya almaya çalıştığı biberi 13 liraya sattığını ve fırsatçılık yaptığını yazdı.
Ürünleri çürümeye terk edilen ve beş ton biberi ormana döktüğü videoyu sosyal medyadan paylaşan bir başka Antalyalı çiftçi, “Ben bu biberi toplatmaya 1500 lira para verdim. Bir kuruş yapmıyor. Hale götürdüm, halci getirme dedi. Depoya koyalım dedim, depo dolu.İcra borcum var daha veremedim. Ucuza gitsin yeter ki malımız işlesin buna da razıyım ben.” dedi.
Üreticinin elindeki ürünü bekletme şansı olmadığını belirten Antalya Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “17 günlük sokağa çıkma yasağı çiftçiyi felç etti, bitirdi. Çünkü ürünlerin tam hasada çıktığı zamandı. Kış döneminde 100 kilo çıkan ürün, şu an 1.5 ton çıkıyor. Şu an semt pazarlarının kapanması nedeniyle, zincir marketler lüks malı 1 liraya alıyor raflarda 10-15 lira arasında satıyor. üretici zaten mağdur, tüketici ise daha mağdur. Burada, zengini zengin etme durumu var sanki” dedi.