Sosyolog, Prof. Dr. Orhan Türkdoğan hayatını kaybetti.
Gökalp-Fındıkoğlu çizgisinde, Türk toplumunda milletleşme sürecinin tamamlanması, Türk milletinin ve ulus-devletinin bekası için millî-vatanî endişe ile gece-gündüz çalışan, tarihî perspektif ve bütüncü yaklaşımla, nicel ve nitel araştırma tekniklerini kullanarak, çeşitli alanlarda, teorik ve uygulamalı çok sayıda özgün eser ortaya koyan bir Türk sosyoloğu olan Prof. Dr. Orhan Türkdoğan, hayatını kaybetti.
Prof. Dr. Orhan Türkdoğan Kimdir?
1926 yılında Malatya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu ilde tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe ve Sosyoloji bölümünden mezun oldu.1955-59 yılları arasında Malatya Lisesi felsefe öğretmenliğinde bulundu.1959 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji asistanlığına atandı.1962 yılında yılında Doktor,1967 yılında Doçent ve 1971 yılında da Profesörlük ünvanını aldı.
Türkdoğan, 1962-64 yıllarında ABD’nin Nebraska ve Missouri üniversitelerinde “yenliğin yayılması”,”Sağlık-Hastalık Sistemi”(Medical Sociology) ve “etnik gruplar” üzerindeki araştırmalarını sürdürdü.
1971 yılında,Alman Devletinin davetlisi olarak,Hohenheim Üniversitesi’nde birinci kuşak Türk işçileri üzerinde araştırmalarını yürüttü.Yine,1980’de Alman Devletinin isteği üzerine, ayni Üniversitede,ikinci kuşak Türk işçilerinin toplumsal uyumsuzluk ve kültürel entegrasyon gibi temel sorunlarını incelmemiştir.
1980 yılında terör ve şiddet olayları ile ilgili olarak, kaynak araştırmaları için St. Andrews/ İskoçya üniversitesinde görev almış ve yerel terör örgütlerinin stratejilerini inceleyerek, ülkemiz terör ve şiddet olaylanrının sosyal ve antropolojik yönleriyle olan bağlantılı bir araştırma yürütmüştür.
1985-1995 yıllarında,Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin kuruluşu ve oluşumunda on yıl süreyle görevini yürütmüş ve 1995-2004 döneminde, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesinde görevini sürdürmüş ve bu Enstitüden emekli olmuştur…
Türkdoğan, 1959 yılından itibaren ülkemizde yaşayan Rus kökenli Molakanlar, Estonlar,Kozaklar, Polonezler,Süryaniler gibi dış etnik gruplar yanında,yerel Kürt ve Zaza halkları üzerindeki saha araştırmalarını da sürdürmüş ve ilk kez ülkemizde yaşayan tüm yerli-yabancı etnik grupların sosyal varlık alanlarını 1995 yılında Etnik Sosyoloji adı altında yayınlamıştır.Ayrıca,17 il ve 45 ocakta yaşayan Alevi-Bektaşi grupları ile Doğu-Güneydoğu yörelerinde egemen olan 21 kadar kabile ve aşiret kuruluşlarını da yine aralarında yaşayarak,1995 ve 1997 yıllarında yayınlamıştır.
Prof.Dr.Türkdoğan, 2008 yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi onur ödülüne layık görülmüştür.1995-2010 yılları arasında ise Timaş Yayınevi 11, İ.Q.Yayınevi 19,Milli Eğitim Bakanlığı da 2 adet kitabını yayınlamıştır.