Nagehan Alçı: Yeni Sistemde Cumhurbaşkanı Tam Yetkisiz ve Güçsüz Olmalı, İç Politikanın P’si Bile Çankaya’ya Girmemeli

Nagehan Alçı: Yeni Sistemde Cumhurbaşkanı Tam Yetkisiz ve Güçsüz Olmalı, İç Politikanın P'si Bile Çankaya'ya Girmemeli

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Başbakanlık modeline geçilecekse şimdiden hazırlıkların başlaması gerektiğini söyledi. Alçı, “Yeni sistemde Cumhurbaşkanı adeta Norveç Kralı gibi sembolik ve siyaset-üstü olmalı. İç politikanın p’si bile Çankaya’ya girmemeli” dedi.

Nagehan Alçı, ‘Millet İttifakı köprüden önceki son çıkışa dikkat etmeli’ başlığıyla kaleme aldığı yazısında güçlü ve laik bir devletin önemini, Afganistan gibi bir örneğin ardından çok daha iyi anlaşıldığını belirtti.

“Dindar bir Müslüman olan Tayyip Erdoğan’ın Kahire’ye gittiğinde Mısır’a ve tüm İslam dünyasına hitaben ‘Laik devlet modelinin benimsenmesi şart’ demesi ve siyasal İslam rejimine karşı çıkmasını daha iyi kavrıyorsunuz” diyen Alçı, Türkiye’deki sorunların hiçbirinin çözülemez olmadığını fark ettiğini yazdı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Cumhurbaşkanlığına aday değilim, başbakanlığa adayım” şeklindeki açıklamasına değinen Alçı, bu ifadeyle önemli bir tartışmanın başladığını söyledi.

Alçı, “Muhalefetin istediği ve iktidar medyasında da nabız yoklandığı gibi Başbakanlık modeline geçilecekse şimdiden hazırlıklar başlamalı.

Tam yetkisiz ve tamamen sembolik Cumhurbaşkanlığı makamı anayasal olarak planlanmalı. Eski parlamentarizmden farklı olarak Cumhurbaşkanı kesinlikle tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı.

Cumhurbaşkanlığı devletin ve milletin birliğini temsil etmeli ve yeniden Çankaya’ya taşınmalı.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı adeta Norveç Kralı gibi sembolik ve siyaset-üstü olmalı. İç politikanın p’si bile Çankaya’ya girmemeli.” ifadelerini kullandı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!