UNESCO, Dağlık Karabağ Kültürel Mirasının Korunması için Heyet Gönderecek

UNESCO, Dağlık Karabağ Kültürel Mirasının Korunması için Heyet Gönderecek

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Elshad Isgandarov, Bakü’nün UNESCO komisyonunun kurtarılmış bölgeleri ziyaretine hazırlandığını söyledi.

Isgandarov, “Bakü, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in defalarca ifade ettiği Karabağ’ın tüm kültürel mirasını değerlendirme misyonunu memnuniyetle karşılıyor. Dahası, ilgili yapılarımız UNESCO ile yapıcı bir diyalog halindedir. Ermenistan, UNESCO değerlendirme misyonunun onlarca yıldır Karabağ’a kabul edilmemesinden sorumludur. Dünya toplumu, kültür uzmanlarının bu bölgelere kabul edilmesini sağlamak için tüm bu yıllar boyunca Erivan üzerinde uygun bir etkide bulunmadı. Bölgeleri Ermeni işgalinden kurtararak, UNESCO misyonunun yerine getirilmesi için gerekli koşulları kendimiz sağladık. Karabağ’daki tüm Hristiyan miras da dahil olmak üzere tüm kültürel ve dini mirasın korunması ve restore edilmesi gerektiği sorusunu gündeme getiriyoruz ”dedi.

Azerbaycan’ın geri aldığı topraklarda Ermeni vandalizmi neticesinde 927 kütüphane, 4.6 milyon kitap, 808 kültür sarayı, kulüp ve diğer kültür kurumları, 85 müzik ve sanat okulu olmak üzere yüzlerce kültür kurumu yıkıldı.

Dağlık Karabağ ihtilafından önce devlet tarafından tescil edilen 700’den fazla tarihi ve kültürel anıt yağmalandı. Cebrayil’deki 11 ve 15 açıklıklı Khudaferin köprüleri, Kelbecer’deki Gencasar ve Khudavend tapınakları, Ağdam’ın Haçin Türbetli köyündeki türbe, Fuzuli’deki Azıh mağarası Şuşa devlet tarihi ve mimari rezervinin yanı sıra.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar, Ermenistan’ın 27 Eylül’de Azerbaycan güçlerine ve sivillere yönelik büyük çaplı saldırılar düzenlemesinin ardından yeniden başladı.

44 günlük savaş, 10 Kasım’da Azerbaycanlı, Rus ve Ermeni liderlerin imzaladığı Rus aracılı barış anlaşmasıyla sona erdi.

Barış anlaşması, Bakü ile Erivan arasında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesi ile ilgili 1990’ların başından beri süregelen 30 yıllık ihtilafı sona erdirdi.

Yaklaşık otuz yıldır Ermenistan, BM Güvenlik Konseyi’nin, çatışmanın çözümünün önündeki en büyük engel olan Ermeni birliklerinin geri çekilmesini talep eden kararlarını uygulamada başarısız oldu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!