Haberiniz.com.tr’ye Konuşan Ümit Özdağ Ayyıldız Hareketi’nin Muhalefeti Böleceği iddialarına cevap verdi.
Soru: Ayyıldız Hareketi’nin 26 Ağustos’ta partileşeceğini açıkladığınız. Partileşme sürecini Kazakistan’ın eski adı ile Yesi yeni adı ile Türkistan kentinden Hoca Ahmet Yesevi türbesinden başlattınız. Şimdi Türkiye’yi dolaşıyorsunuz. Bazı illerde parti binaları kurulmaya başladı bile. Sanıyorum Trabzon’da sadece il merkezinde değil, ilçe de de kuruldu. Ancak size hem iktidardan hem muhalefetten ağır tepki var. Özellikle muhalefet partileri sizi muhalefetin oyunu bölmekle suçluyor. Gerçekten muhalefeti bölüyor musunuz?
Ümit Özdağ: Evet, yapabilecekleri başka bir şey olmadığını için Sarı muhalefet sözcüleri, Ayyıldız Hareketine muhalefeti bölmek suçlaması ile saldırıyorlar. Bu saldırı birçok açıdan yanlış, siyasi ahlaktan yoksun ve çarpıtılmış bir saldırı. Şimdi biz Sarı Muhalefete beş temel soru ile cevap veriyoruz:
- Türkiye’de AKP iktidarda olduğu sürece muhalefet partisi olarak mevcut muhalefet partilerinin dışında hiçbir parti kurulmamalı mı? Hayır, kurulmamalı diyorsanız siz nasıl demokratsınız? Evet kurulmalı diyorsanız karşı çıktığınız sadece Ayyıldız Hareketi mi?
- Mevcut sarı muhalefet partileri son 20 senede ülkemizde gerçekleşen seçimlerin çok büyük bir bölümünü kaybettiklerine göre 2023 seçimlerini kazanmaları kesin midir?
- Seçmeni “ya Millet İttifakı’nı seçeceksin ya Cumhur İttifakı’nı” dayatması ile karşı karşıya bırakmak demokratik bir duruş mudur? Sarı muhalefet demokrasi mi istiyor yoksa kendisi için mi demokrasi istiyor?
- AKP Türkiye’yi bu kadar kötü yönetmesine rağmen AKP anketlerde hala birinci partidir. İkinci büyük parti ise Kararsızlar Partisidir. Çünkü AKP’den uzaklaşan seçmen sarı muhalefet partilerinin Türkiye’yi yönetebileceğine inanmamaktadır. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın ifadesi “AKP otobanında yol alan araçlar sağa çekmiş beklemektedir. Ancak muhalefetin Türkiye’yi yönetecek somut projelerin olduğuna inanmamaktadır.” Özetle, biz muhalefeti bölmüyoruz. Bir seçmeni kafamızda düşman ve dost diye ayırmadan Türk Milletinin aziz fertleri olarak değerlendiriyoruz.
Ayyıldız Hareketi kararsız seçmeni kararlı hale getirecek partidir. Türk halkının önüne cesur, büyük ve sonuç alacak projeler ile çıkmaktadır. Partimiz, Millet İttifakı’nın HDP’den oy almak, destek almak için yaptığı siyasal dansözlüğü yapmayacak.
Ayyıldız Hareketi, Millet İttifakı’nın ulaşma cesaretini gösteremediği vatansever Cumhur İttifakı seçmenine ulaşacaktır. Ayrıca, bizim partimize şimdiye değin sarı muhalefet partilerine oy vermek zorunda kalan seçmen oy verince sarı muhalefet oy kaybedecektir ancak bu Cumhur İttifakı’nın oy kazandığı anlamına gelmez.
Bizim hedefimiz sarı muhalefet gibi muhalefette kalmak değil, Türkiye’yi yönetmek. Ve biz genç, güvenilir, dinamik, liyakatli ve bilgili seçkin kadrolarımızla Türkiye’nin 21. yüzyılını inşa etme mücadelesi veriyoruz.
Soru: Peki, olur da Millet İttifakı seçimi kazanır ise….
Ümit Özdağ: Evet, gerçekten güzel bir soru… Bugün bize muhalefeti bölüyor iddiası ile karşı çıkanlar kendilerine sorsunlar, olmaz ama olur da Millet İttifakı seçimi kazanır ise karşılarındaki tek muhalefetin Cumhur İttifakı muhalefeti mi olmasını isterler….
Soru: Peki, Siz partinizin kurulmasından sonra mevcut Millet ve Cumhur ittifaklarından birisine katılmayacağınızı ifade ediyorsunuz. Ancak diğer yandan da cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 51 gerekli olduğu için ittifakların gerekli olduğu ileri sürülüyor? Siz mevcut ittifakları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ümit Özdağ: Son sorundan başlayarak cevap vereyim. Millet İttifakı-Cumhur İttifakı cepheleşmesi her iki tarafa da faydası olmayan ve iki tarafta da büyük yıkımlara neden olan Alman-Fransız cephe savaşlarına benzemektedir. Bazen bir cephe, bazen diğer cephe gündemi belirliyor. Ancak Türk milleti ve Türk milletinin gerçek sorunları bu cepheleşmede arka plana itilmektedir. Öte yandan cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 51 gerektiği için ittifak kurulduğu iddiası doğru değildir. 2018 genel seçimlerinde CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi ve DP Millet ittifakını kurarak yüzde 51 gerekmeyen parlamento seçimlerine birlikte girerken, yüzde 51 gerektiren cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP Muharrem İnce’yi, İYİ Parti Meral Akşener’i, Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı gösterdiler. Madem yüzde 51 için ittifak yapıldı, neden ayrı aday çıkarıldı? Buna şu cevap veriliyor: “Efendim, ikinci tura kalan aday desteklenecekti.” Erdoğan’a karşı ikinci tura kalan adayı desteklemek için parlamento seçimlerinde ittifak yapmaya gerek yoktur. Zaten seçmen ikinci tura Erdoğan’a karşı çıkacak adaya kendiliğinden destek verir.
Soru: İttifaklar siyasetin dengesini mi bozuyor?
Ümit Özdağ: Evet, ittifaklar siyasetin doğal dengesini bozarken, seçmeni psikolojik cephelere ayrıştırıyor ve oy kaymalarını engelliyor. Örneğin, İYİ Parti kurulduğu zaman yüzde 22 bandını çok rahat gördü. Bunun yüzde 7,5’ten fazlası AKP’den gelen seçmendi. Ne zaman CHP ile İYİ Parti ittifaka girdiler, AKP’den İYİ Parti’ye doğru hareketlenen seçmen döndü MHP’ye gitti. Çünkü, AKP seçmeni içinde çok büyük bir bölüm seçmen CHP ile hiçbir şekilde ilişki içinde dolaylı olarak dahi olsa olmak istemiyor.
Soru: İttifakların devam etmesini kim istiyor? Millet İttifakı mı Cumhur İttifakı mı? Yoksa her ikisi de mi?
Ümit Özdağ: Esasen Cumhur İttifakı sona ermişti. Erdoğan ve Bahçeli ayrı ayrı açıklamalar ile Cumhur ittifakının sona erdiğini açıkladılar. Bu Türk siyasetinde cepheleşmenin ortadan kalkması için bir fırsattı. Ancak benim bütün karşı çıkmama rağmen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener CHP ile yerel seçimler için ittifak kararı alıp bir araya gelince, Erdoğan ve Bahçeli’de bir araya gelerek, Cumhur İttifakını tekrar kurdular. Sonuç olarak her iki tarafta ittifaklardan memnun. En çok memnun olanlar ise hangi ittifak gelir ise gelsin para kazanmaya devam edenler…
Soru: Onlar kim…
Ümit Özdağ: Belediyeler AKP’li başkanlar tarafından yönetilirken ihaleleri alan kişi ve şirketler belediyeler CHP’ye geçtikten sonra da ihaleleri almaya devam ediyorlar. Onlar mutlu ve mesut. Özetle ben boşuna sarı muhalefet demiyorum.