Uluslararası Ceza Mahkemesi, Filistin topraklarında işlenen suçlar için mahkemenin yargı yetkisinin olduğuna hükmetti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ilk derece dairesinin verdiği kararda, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs, soruşturmaya dahil edilen Filistin toprakları içerisinde yer alıyor.
Filistin’in Roma Statüsü’ne taraf devlet olduğu ve sınırlarının 1967 yılından bu yana işgal edilen Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü de içerdiği anlatılan kararda, Filistin’in diğer üye ülkeler gibi UCM’ye taraf olduğu bilgisi verildi.
Amaç, mahkemenin yargı yetkisine giren toprakları belirlemek
Karar, mahkemenin yargı yetkisine giren toprakları belirlemeyi amaçlıyor. Kararda, UCM’ye taraf devlet olmak için gerekli şartları yerine getiren Filistin’e diğer üye ülkeler gibi muamele edileceği anlatıldı.
Kararda, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının teyit edildiğine, Oslo müzakerelerinin mahkemenin yargı yetkisini sınırlandırmadığına hükmedildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında 1993’te yapılan, karşılıklı tanıma ve barış ilkeleri içeren Oslo Anlaşması, Filistin’in topraklarının işgal edilmesi durumunu ve mahkemenin yargı yetkisini engellemiyor.
İsrail’in Filistin topraklarındaki savaş suçlarıyla ilgili ön inceleme
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda, 20 Aralık 2019’da İsrail’in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili ön incelemesini tamamlamıştı.
İsrail’in işlediği savaş suçlarını soruşturmak isteyen Başsavcı Bensouda, soruşturmanın kapsamına giren işgal altındaki topraklarda UCM’nin yargı yetkisi olup olmadığına ilişkin ilk derece dairesinden karar vermesini talep etmişti.
Mahkeme, Filistin, İsrail, ilgili üçüncü ülkeler, sivil toplum kuruluşları ve hukukçulardan ‘Mahkemenin işgal topraklarında yargı yetkisine ilişkin görüş almıştı.
Bensouda, Mahkeme’ye “işgal altındaki toprakların soruşturmaya dahil edilmesi gerektiği” yönünde mütalaada bulunmuştu.