Uluslararası Af Örgütü: ”18 ODTÜ öğrencisi ve bir akademisyen beraat etmelidir”

Uluslararası Af Örgütü: ''18 ODTÜ öğrencisi ve bir akademisyen beraat etmelidir''

Uluslararası Af Örgütü, Mayıs 2019’da ODTÜ’nde düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları için yargılanan 18 Türk öğrenci ve bir akademisyenin beraat ettirilmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü, Mayıs 2019’da ODTÜ’nde düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları için yargılanan 18 Türk öğrenci ve bir akademisyenin beraat ettirilmesini istedi.

Örgütün Avrupa Direktörü Nils Muižnieks, Cuma günü yapılacak mahkeme öncesinde yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanında aktivistler, Uluslararası Af Örgütü’nün, 18 ODTÜ öğrencisi ve bir akademisyenin beraat etmesi talebiyle başlattığı kampanyaya katıldığını” söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, Muižnieks, sanıkların Mayıs 2019’da üniversite yönetiminin hukuka aykırı bir şekilde yasakladığı, tamamen barışçıl bir şekilde kampüste gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü’nü düzenledikleri ve yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle üç yıla kadar hapis cezasıyla” yargılandıklarını belirtti.

Af Örgütü Avrupa Direktörü Nils Muižnieks, “Onur Yürüyüşü’ne getirilen yasak hukuki temelden yoksundu ve bu yasağa meydan okuyan öğrencilerin ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları ihlal edildi. Cuma günü verilebilecek tek adil karar hepsinin beraat etmesidir” dedi.

18 ODTÜ öğrencisi ve bir akademisyen “kanuna aykırı yürüyüşe katılmak” ve “ihtara rağmen dağılmamak” ile suçlanıyor. Ancak, Şubat 2019’da Ankara Bölge İdare Mahkemesi, olağanüstü hal döneminde çıkartılan ve Ankara’daki tüm LGBTİ+ etkinliklerini yasaklayan genel yasağı kaldırmıştı. Haziran 2020’de ise Ankara 7. İdare Mahkemesi, LGBTİ+ etkinliklerine yönelik genel yasağın hukuki dayanağı olmadığını doğrulayarak yasağı kaldırdı.

Af Örgütü’nün 2020’ye yaptığı Haklar İçin Yaz kampanyasına katılan 445 binden fazla kişi, ODTÜ öğrencileri ve akademisyeninin beraat etmesi isteğiyle imza verdi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!