Ulusal Eğitim İstatistikleri Açıklandı: İşte En Okumuş ve En Cahil(!) İllerimiz

featured

25 yaş ve üzerindeki nüfusta yükseköğretim mezunlarının oranı %24,6 olarak karşımıza çıktı. Tüik’in raporuna göre bu oran 2008 yılında %9,8 idi. Aynı yaş grubunda ortaöğretim ve üzeri mezunların oranı da aynı dönemde %26,5 seviyesinden %48,3’e yükseldi. Yani 25-41 yaş arası grubun eğitim seviyesinin daha yüksek olduğunu söylemek mümkün. 

Ortalama eğitim süresine baktığımızda ise bu grubun eğitim sürelerinde artış olduğunu görüyoruz. Ülkece ortalama eğitim süremiz 9,3 yıl olurken bu rakam erkeklerde 10,1 yıl, kadınlarda ise 8,6 yıl olarak gerçekleşiyor.

Ortalama eğitim süresinin en yüksek olduğu il Ankara

25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim sürelerine baktığımızda listenin zirvesinde Ankara’nın yer aldığını görüyoruz. Başkenti sırasıyla Eskişehir, İstanbul, Kocaeli ve İzmir takip etti. Ortalama eğitim süresi Ağrı’da (7,4 yıl) karşımıza çıkarken onu sırasıyla Şanlıurfa, Muş, Kastamonu ve Van izledi. 

Ortalama eğitim süresinin en çok artış gösterdiği ilimiz Şırnak olurken onu Hakkâri, Muş, Bingöl ve Siirt izledi. En düşük artış görülen illerimiz ise Ankara, Eskişehir, Tekirdağ, İzmir ve Yalova oldu. 

Rapora göre ülkemizin okuma yazma oranı %97,6 oldu. Dikkat çeken bir başka nokta ise yükseköğrenim mezunlarının çocuklarının da büyük oranda yüksek öğrenim mezun olması oldu. Annesi yükseköğrenim mezunu olan 25 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın %84,6’sı, babası yükseköğrenim mezunu olan aynı gruptaki vatandaşlarımızın da %80,2’sinin yükseköğrenim diploması bulunuyor. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!