UEFA, Merih Demiral’a ırkçılıktan değil, sportif olmayan gösteri yapmak ve futbol sporunu itibarsızlaştırmaktan ceza vermiş

featured

Can Öztürk-T24

Merih Demiral‘a, Türkiye-Avusturya maçında yaptığı bozkurtlu gol sevinci nedeniyle UEFA Disiplin Kurulu tarafından 2 maç men cezası verildi. Kararın verilmesinde 14. madde yani “ırkçılıktan” değil, 11. maddede yer alan “Temel terbiye kurallarını ihlal, sportif olmayan gösteri yapmak ve futbol sporunu itibarsızlaştırdığı” gerekçesiyle ceza verildiği görüldü.

UEFA Disiplin Kurulu, EURO 2024’ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Demiral’a 2 maç ceza vermişti. UEFA, Demiral hakkında verdiği karar ve gerekçesini kendi internet sitesinde yayınladı. Karara göre Demiral, “genel davranış ilkelerine uymaması, temel davranış kurallarına aykırı davranması spor etkinliklerini sportif olmayan nitelikteki tezahürler için kullanmak ve futbol sporunun itibarını zedelemek”ten iki maç men cezasına çarptırıldı.

UEFA’nın yayınladığı karar ve gerekçeleri şu şekilde:

“UEFA Temyiz Organı şu kararları almıştır:

Maç: UEFA EURO 2024 son 16 turu Türkiye-Avusturya maçı 2 Temmuz 2024 Leipzig, Almanya

Türkiye Futbol Federasyonu futbolcusu Merih Demiral’a karşı suçlamalar:

– Genel davranış ilkelerine uymamak. (m.11)

– İyi davranış temel kurallarını ihlal etmek (m.11)

– Spor etkinliklerini sportif olmayan amaçlarla kullanmak (m.11)

– Futbol sporunun itibarını zedelemek (m.11)

Karar:

UEFA Temyiz Organı kararına göre:

Türkiye Futbol Federasyonu futbolcusu Merih Demiral, genel davranış ilkelerine uymaması, temel davranış kurallarına aykırı davranması spor etkinliklerini sportif olmayan nitelikteki tezahürler için kullanmak ve futbol sporunun itibarını zedelemek nedeniyle, toplam iki (2) UEFA temsili takım müsabakasından uzaklaştırılmasına karar verilmiştir.”

 

Ne olmuştu? 

Türkiye’nin Avusturya’yı 2-1 yenerek çeyrek finale çıktığı maçta golleri atan Merih Demiral, tribünlere “bozkurt” işareti yaptı. Demiral’a Avrupa’da da adı şiddet ve aşırı milliyetçilikle anıldığı için yasaklanması tartışılan Ülkü Ocakları’nın sembolünü kullanması nedeniyle tepkiler geldi.

Demiral, “Türklükle alakalı. Türkiye’de hepimiz Türk’üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum” diyerek kendini savundu. UEFA, Demiral hakkında soruşturma açtı.

Dışişleri Bakanlığı UEFA’nın soruşturmasının kabul edilemez olduğunu ve Alman makamlarının Demiral’a yaklaşımının “yabancı düşmanlığı içerdiğini” açıklamıştı. 

Merih Demiral’ın “bozkurt” sembolüyle ilgili Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonasını ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA’nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” demişti.

Bakan Faeser, ayrıca Almanya istihbaratının Almanya’daki Ülkücü Hareket ile ilgili analizini de paylaşarak, “Güvenlik birimlerimiz Almanya’daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. ‘Bozkurtlar’ Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Faeser’ın sözlerinin ardından harekete geçti ve Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı. Bakanlık açıklamasında, ”(Bozkurt) işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da karşılık olarak Türkiye’nin Berlin Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

TIKLAYIN – TFF, Merih Demiral için UEFA’ya savunmasını sundu

TIKLAYIN – MHP’den Merih Demiral’ın disipline sevk edilmesine tepki: UEFA, açıkça nefret suçunu işlemiş ve Türk milletine yönelik saygısızca tutum takınmıştır

 Avusturya maçında gollerin sahibi Merih Demiral’den “bozkurtlu” sevinç

TIKLAYIN – UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

TIKLAYIN – Merih Demiral’dan “Bozkurt” işareti açıklaması: Herhangi bir mesaj yok

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!