Türkmen dağına kar yağacak!

Irak’ta endişeli durum Kerkük’ün güneyi batısında bulunan Havice ilçesinde ordu ile protesto göstericiler arasında kanlı çatışma çıkmasıyla bölüme korkusu artık kaçınmaz hale gerdiğini söylersek galiba yanılmayız.

Irak’ın Sünni bölgelerinde 4 aydan beri devam eden protestolar belki hiç beklemediğimiz bir bölgeden patlak verdi.

Salı gününden beri Havice ilçesinde kanlı baskından sonra her kes bu çatışma Kerkük’ün merkezine sıçramasından korkuyordu, zira kent bu tür olaylara karışırsa daha vahin sonuçlar doğacağı düşüncesindeydi.

Sünniler ve merkezi hükümet arasında uzun zamandır soğuk rüzgârlar esiyordu, soğuk rüzgâr biter bitmez kanlı bir çatışma ortamına dönüştü, ortada Kürtler olan bitenleri yakından takip ediyorlardı, çünkü Kerkük gibi ve Musul’un bazı bölgeleri kendi bölgelerine bağlı olduğu kanaati içerisindeydiler.
Bugün Kürt güçlerinin Kerkük’ün etrafına girdiği haberi bomba gibi düştü, Kürtler bu hareketin yalnız bir güvenlik amaçlı olduğunu açıkladılar, ama Irak ordusu Kara Kuvvetler komutanı, Kürt güçlerinin Kerkük’ün etrafında yerleşmesi sinsi bir plan olduğunu söyledi.

Tabii ki Kerkük gibi bir kentte bir sorun çıktığı zaman en başta Türkmenleri ilgilediğini eskiden rahatlıkla söyleyebilirdik, ama bugün Türkmenler bu denklemin dışında kaldığını görüyoruz,
Basında yer alan haberde Kürt güçlerinin Kerkük’ün etrafına girmesinde Kerkük valisi ile ortak bir karar olduğunu söyledi, burada hem Kürtler hem de Kerkük valisi anayasal bir hata yaptığı bir kere söylememiz gerekir, Irak anayasasında anlaşmasızlık bölgeleri adını veriyor, ayrıca bölgede yaşayan grupların onayı olmadan askeri hareketlik yapmamasını ifade diyor.

Bu arada Irak Türkmen Cephesi Genel başkanı Erşat Salihi basına verdiği demeçte; Kürt güçlerinin Kerkük’e girmesi merkezi hükümetin bilgisi dâhilinde gerçekleştiğini iddia etti.

Bakınız Türkmenler hiçbir zaman kendilerine sordular mı neden Araplar olsun Kürtler olsun bizim silahlanmamıza karşı çıktılar?

İşte size en akıl alıcı yanıt, böyle krizlerde Türkmenler ateş altında kalıp eli kolu bağlı kalsın, ama Türkmen yetkilileri halkı bu duruma açıklık getiremediler.

Şayet durum böyle giderse Kürt güçleri bir taraftan Arapların silahlı güçleri diğer tarafta üstüne Irak ordusu; çatışma çıkarsa Türkmen bölgeleri yeryüzünden silinecek.  

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!