Komşu ülke Bulgaristan’da 4 Nisan 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde sandıktan istikrar çıkmadı. Son yıllarda giderek artan kutuplaşma, seçim sonuçlarına da yansıdı ve kalıcı bir hükümet kurulmasını zorlaştıran bir siyasi tablo ortaya çıktı.
İnsan Hakları Avrasya Formunun değerlendirmesine göre; 4 Nisan 2021 tarihinde yapılan Bulgaristan 45. Parlamento seçimlerinde 240 milletvekilini seçmek için sandığa gitti. Parlamentoda hiçbir parti çoğunluğu elde edemediği gibi, Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) 31 milletvekili ile meclise girerken, GERB partisinden de 2 Türk milletvekili meclise girdi. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre hükumet kurulmasının mümkün olmadığı bildirilmiştir.
Bu durum da Bulgaristan’ın “6 ay sonra yeniden seçime gitme ihtimalinin yüksek olduğu” analizi yapılmaktadır.
Ülkedeki nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan Türk ve Müslüman soydaşların 240 üyeli Bulgar Parlamentosunda 30’dan fazla milletvekili ile temsil edileceği belirtiliyor.
Türkiye’deki Balkan kökenlilerin kurduğu sivil toplum örgütlerinin çatı örgütü niteliğindeki Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Sabri Mutlu, Bulgaristan’da oluşan siyasi tablo hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Başbakan Borisov’un liderliğindeki GERB’in %25 dolayında oy alarak tek başına hükümet kurmasına yetecek sonuçları elde edemediğine dikkat çeken Sabri Mutlu, kısa süre içinde yeni bir erken seçimin sürpriz olmayacağını ifade etti.
Türk kökenlilerin ağırlıkta olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin yüzde 10’un üstünde bir oy alarak parlamentoda güçlü biçimde temsil edilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Sabri Mutlu, “Gönül ister ki Bulgaristan’da yaşayan veya çifte vatandaş olarak Türkiye’de yaşayan soydaşların siyasi birliği daha güçlü biçimde sağlanabilsin. Bu seçim sonuçları açıkça gösteriyor ki soydaşlar birlik içinde hareket ederlerse daha güçlü biçimde Bulgaristan Türklerinin hak ve hukukları korunabilir.” dedi.
“Zaman Mekân Makinesi” isimli youtube kanalına konuşan Sabri Mutlu, çifte vatandaş olan Türklerin seçime katılım oranının düşük kaldığına dikkat çekerek, Bulgar makamlarına yaptıkları başvurulara rağmen Türkiye’de seçmen sayısına göre çok az sayıda sandık konulması ve pandemi koşullarında oluşan kuyrukların katılımı düşürdüğünün altını çizdi.