‘Türkiye’yi Yeni Bir Göç Dalgası Bekliyor’

Türkiye'yi Yeni Bir Göç Dalgası Bekliyor!

 

BİNLERCE AFGAN MÜLTECİ İRAN TÜRKİYE SINIRINA KOŞUYOR

TALİBAN KORKUSUYLA HERGÜN 2 BİNE YAKIN MÜLTECİ İRAN’A GEÇİYOR

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, 11/12.07.2021 tarihinde resmi Facebook hesabı üzerinden yazılı basın açıklamasında bulundu.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz yaptığı basın açıklamasında: Türkiye’yi yeni bir göç dalgası beklediğini, on binlerce Afgan’ın Türkiye’ye sığınmak istediklerine değindi. Bu durum karşısında eğer destek ve imkan verilirse Afgan mültecilerin sorunlarına yerinde çözüm üretmeye hazır olduklarını ifade etti.

Yazılı basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“ Kabil Hükümeti ile Taliban Hareketi arasındaki silahlı çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu çatışmalardan şüphesiz en çok iki ateş arasında kalan masum Afgan halkı olumsuz etkilenmektedir. Özellikle İran sınırına yakın Herat, Farah ve Zaranj eyaletlerinden her gün yüzlerce mültecinin sınırdan geçerek İran topraklarına giriş yaptığı görülüyor. Taliban korkusu ile her gün 2 bin mültecinin İran’a geçmektedir. Alınan bilgilere göre binlerce Afgan mülteci, Türkiye’ye geçiş yapmak için İran’da beklemektedir. Çok sayıda Afgan gencin yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yapmak için fırsat kolladığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.

Nitekim son günlerde yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan mültecilerin yakalandıkları ve Geri Gönderme Merkezleri’ne veya çeşitli Anadolu kentlerine gönderildikleri bilinmektedir. Hatta yasadışı yollarla Van’dan geçiş yapan ancak kaçak geçiş parasını ödeyemeyen çok sayıda Afgan mültecinin, insan kaçakçıları tarafından farklı illere götürülüp komisyon karşılığında çalıştırıldıkları ve bunların üzerinden para kazandıkları bilgisi alınmıştır.

Nitekim bu hususta Temmuz ayı başında TBMM’ne bir araştırma önergesi verilmişti. Afganistan halkını tanımayan ancak Afgan halkı üzerinden ahkam kesenlerin açıkladıkları gibi, Afgan mültecilerin çoğunluğunun hedefi Türkiye değildir. Özellikle Peştun, Hazara ve Tacikler Türkiye üzerinden Batı ülkelerine geçiş yapmayı hedeflerken, Türkmen ve Özbekler de Avrupa’ya geçmek yerine daha güvenli bir gelecek kurmak için Türkiye’yi tercih etmektedir.

Özetle ifade etmek gerekirse, eğer gerekli önlemler alınmazsa, Türkiye’yi yeni bir göç dalgası beklemektedir. On binlerce Afgan mülteci Türkiye’ye sığınmak istemektedir. Göç Genel Müdürlüğü’nün bu konuda hazırlıklı olmasında fayda vardır. Gerçekten de rejim ile Taliban’ın koltuk savaşında iki ateş arasında kalan on binlerce insan açlık, güvenlik, sağlık sorunları ile karşı karşıya bulunuyor. İnsani olarak halkın asgari yaşam standartlarının oluşturulması gerekmektedir.

Biz Avrasya Federasyonu olarak, Afganistan’a Destek Platformu olarak destek ve imkan verildiği takdirde Afgan mültecilerin sorunlarına yerinde çözüm üretmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

İsmail CENGİZ
Genel Başkan
0533.715 15 90”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!