Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Bilişim Vadisi ve Dünya Tasarım Örgütü’nün (WDO) iş birliği ile organize edilen Türkiye Tasarım Vizyonu Çalıştayı, Bilişim Vadisi’nde başladı. Bilişim Vadisi Genel Müdürü İbrahimcioğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, WDO Başkanı David Kusuma katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır, bugün itibari ile 319 tasarım merkezinde 7 bin 700’den fazla tasarım personeli istihdam edildiğini ve bu tasarım merkezlerinde 10 bine yakın projenin tamamlandığını söyledi. Tasarım merkezlerinde 2 bin 300’den fazla tasarım projesinin sürdüğünü ifade eden Kacır, “Görüyoruz ki biz bir adım atarsak özel sektörümüz buna 10 adım atarak karşılık veriyor” dedi.
Kacır, çalıştayda ortaya konacak yenilikçi bakış açısını hızla kamu politikalarına dönüştüreceklerini kaydederek “Özel sektörümüzün, girişimcilerimizin, yaratıcı endüstrilerde çalışan tüm bireylerimizin önünü açmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Entegrasyonu kolaylaştıracak
WDO Başkanı David Kusuma, Türk tasarım ekosisteminin kapasitesinin çok yüksek olduğunu belirterek “Çok nitelikli ürünler çıkarabiliyorlar. Dolayısıyla önleri çok açık” dedi. Çalıştaya tüm dünyadan çok yetkin uzmanların katıldığını vurgulayan Kusuma, “Onların katılımı Türkiye ile WDO arasındaki entegrasyonu kolaylaştıracak” ifadelerini kullandı.
Global trendleri konuşacağız
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’nin ilk stratejik planında tasarımı önemli bir noktaya koyduklarını anlatarak çalıştayda tasarımda 2030 yılı vizyonunu belirlemek için adım attıklarını belirtti. WDO Başkanının da çalıştaya katıldığını hatırlatan İbrahimcioğlu, “Çalıştayımızda Türk tasarımını konuşurken global trendlerin Türk tasarım vizyonuna etkisini ve Türk tasarımının tüm dünyaya açılmasını konuşacağız. Uluslararasılaşma için en önemli paydaşlardan birisi olan WDO da bu çalıştayda bizimle birlikte fikirlerini paylaşacak” diye konuştu.
Geleceğin tasarımcıları
Profesyonellerin yanı sıra geleceğin tasarımcıları olacak üniversitelerin tasarım bölümlerinde okuyan öğrencileri de çalıştaya davet ettiklerini anımsatan İbrahimcioğlu, “Geleceğin tasarımcıları da geleceğin tasarımından ne beklediklerini neler yapacaklarını burada anlatmış olacaklar” dedi.
TÜRKPATENT Başkanı Başpınar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında Türkiye’nin 2030 Tasarım Vizyonu Belgesi’ni hazırlamak üzere önemli bir çalıştay gerçekleştirdiklerini belirterek “Bugün burada tasarımla ilgili meslek kuruluşları, tasarım akademisyenleri, bireysel tasarımcılar, tasarım ofisleri, temsilciler bir araya gelerek önümüzdeki 7 yılı kapsayacak olan strateji belgesini hazırlamak üzere iki gün boyunca çalışacağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından WDO’nun yeni üyesi Bilişim Vadisi’ne sertifikası verildi. Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu sertifikasını, WDO Başkanı David Kusuma’dan aldı. WDO üyeliğine kabul edilen 12 kurum adına, kurum temsilcilerine rozetleri WDO Başkanı Kusuma tarafından takıldı.
Ödül Sadık Karamustafa’ya
Törende Türk Tasarım Danışma Konseyi 2023 ödülünün sahibi de belli oldu. Seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda çalışmalarının özgünlüğü, yenilikçiliği ve tasarım disiplinine kattığı değerler gibi kriterler gözünde bulunduruldu ve ödülün Sadık Karamustafa’ya verilmesi kararlaştırıldı. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Karamustafa’nın ödülünü kızı Ayşe Karamustafa Türksoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır’dan aldı.
Toplu aile fotoğrafının ardından iki gün sürecek çalıştaya geçildi. Türk tasarım kimliğinin geliştirilmesi ve uluslararası alanda tanıtılmasının amaçlandığı çalıştayda tasarım stratejisine yönelik tüm görüş ve öneriler kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek. Çalıştaya WDO İcra ve
Yönetim Kurulu üyeleri ve paydaşları, dünyadan ve Türkiye’den önde gelen sektör temsilcileri, akademisyenler ve tasarımcılar katılacak. “Global Tasarım Trendleri Çerçevesinde Türkiye Tasarım Stratejisi” ve “Öngörülemeyen Koşullar için Tasarım” başlıklarında oturumlar düzenlenecek.
Çalıştayın tamamlanmasının ardından, her yıl dünyanın 4 ayrı bölgesinde gerçekleşen WDO Yönetim Kurulu Toplantısı da Türkiye’de gerçekleştirilecek. Merkezi Montreal’de bulunan, 200’e yakın üyesi ve 80’den fazla ülkede temsilcisi olan dünyanın en büyük ve en üst tasarım örgütü WDO, tasarım alanındaki yeni stratejilerini bu toplantılarda belirliyor.