Türk Tarih Uzmanı Prof. Dr. Nadir Devlet Hayatını Kaybetti

Türk Tarih Uzmanı Prof. Dr. Nadir Devlet Hayatını Kaybetti

Kazan Tatar Türklerinden araştırmacı-yazar Prof. Dr. Nadir Devlet’in hayatını kaybettiği öğrenildi.

Türk Dünyası Tarihi, Rusya Türkleri Tarihi, Sovyetolog, Türkolog ve Uluslararası İlişkiler uzmanı, Türk Tarih araştırmalarının öncülerinden, yetiştirdiği öğrenciler ve bıraktığı binlerce kitap ve makale ile Türkoloji ve Türk tarihine büyük hizmetler vermiş, akademisyen, tarihçi Prof. Dr. Nadir Devlet, 15 Nisan’da ani solunum güçlüğü nedeniyle kaldırıldığı ve tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetti.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Devlet’e, Koronavirüs teşhisi konulmuştu. Evinde tedavi gören Nadir Devlet durumunun ağırlaşması üzerine 21 Nisan’da hastaneye kaldırılmıştı. Akademisyen’in eşi Beril Devlet, Prof. Dr. Nadir Devlet’in bu sabah saatlerinde vefat ettiğini açıkladı.

Prof. Dr. Nadir Devlet Kimdir?

15 Temmuz 1944 tarihinde Mançurya’nın Mukden şehrinde doğdu. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Umumi Türk Tarihi Kürsüsü’nü bitirdi. 1972-1974 yılları arasında Maximilian Üniversitesi Türkoloji ve Yakın Doğu Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

1976-1982 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Umumi Türk Tarihi Kürsüsü’nde ‘1905-1917 Rusya Türklerinin Milli Mücadele Tarihi’ adlı teziyle doktorasını tamamladı.

1972-1984 yılları arasında Hürriyet Radyosu Tatar-Başkurt Servisi’nde radyo programcılığı yaptı. 1986-1991 yılları arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nde Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu.

1989-1990 yıllarında Columbia Üniversitesi Orta Asya Araştırmaları’nda misafir-araştırmacı öğretim üyeliği yaptı. 1984 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 1991 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü müdür yardımcılığı görevine geldi.

Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesi idi. Almanca, İngilizce, Tatarca ve Rusça biliyordu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!