Türk Milleti, İsrail’e Karşı Ellerde Sallanan Filistin Bayrağının Anlamını Biliyor mu?

Türk Milleti, İsrail’e Karşı Ellerde Sallanan Filistin Bayrağının Anlamını Biliyor mu?

Bugün herkesin ellerinde,sosyal medyada profillerinde boy boy yer alan Filistin bayrağının anlamı ve tarihçesi nedir? Filistin toprakları nasıl elden çıktı? Haberiniz.com.tr olarak sizler için derledik.

Türk Milleti, İsrail’e Karşı Ellerde Sallanan Filistin Bayrağının Anlamını Biliyor mu?

Filistin Toprakları Nasıl Elden Çıktı?

Filistin tarihini okuyanların karşısına çıkan bir isimdir Şerif Hüseyin. Dahası Ortadoğu’nun Osmanlı’dan nasıl ayrıldığını merak edenlerin karşısına çıkacak ilk isimdir. Osmanlı’nın kendisine iltifat ettiği bu şahıs 1908’de İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra Hicaz valisi ve Mekke Şerifi olarak, Arabistan’a gönderildi.
Bu kadar iltifata rağmen dönüp Osmanlı’nın en zayıf anında İngilizlerle işbirliği yaparak Arapların Osmanlı Devleti’nden ayrılmaları yönünde çalışmalar yapmaya başladı.

Osmanlı Balkanlar’da cephe savaşı verirken Şerif Hüseyin, oğlu Abdullah aracılığı ile Mısır’da ki İngiliz yönetimi ile ilişki kurdu ve 1915-16 yıllarında Arapların Osmanlı İmparatorluğuna karşı ayaklanmaları durumunda İngilizlerin kendi krallığını tanımasını istedi ve söz aldı.

Ama bir taraftan da Oğullarından Faysal, Suriye’de bulunan Osmanlı komutanı Cemal Paşa ile anlaşmaya çalıştı. 1916 ilkbaharında Cemal Paşa’nın Beyrut ve Şam’da devlete ihanetle suçladığı bazı Arap milliyetçilerini astırmasının ve Osmanlı birliklerinin Hicaz demiryolunu denetimi altına almasının ardından, Şerif Hüseyin krallığını ilan ederek, Haziran 1916’da Osmanlı Devletine karşı ayaklandı.

Arap birlikleri Hicaz demiryoluna saldırılar düzenlemeye ve Osmanlı birliklerine kayıplar verdirmeye başladılar. Bir yandan İngilizlerle çarpışan Osmanlı ordusu, Hüseyin’in oğulları komutasındaki Arap birliklerine karşı da savaştı ve iki cepheden yara aldı.

İngilizlerin Eliyle Çizilen Türk’e İsyan Bayrağı

İşte Şerif Hüseyin’in İngiliz desteğiyle verdiği bu ihanet silsilesi öyle bir noktaya doğru götürdü ki olayları, bugünkü İsrail’in kuruluşu o ihanetin bir sonucudur. Peki Şerif Hüseyin’in “krallık mücadelesi” ve “bağımsız bir devlet” olma mücadelesi nasıl sürdü? Hüseyin bir şeyin farkındaydı, eğer İngilizler ona destek olursa Ortadoğu’da kendi krallığını kurabilirdi. Bu nedenle Osmanlı’ya karşı başlattığı İsyan’ın, Balkanlardaki “milliyetçi isyan” gibi karşılanması için bir devlet modeli üzerinde isyanını sürdürecekti. Bir devlet kuracaksa; bayrağı, arması, simgesi, tarihi de olmalıydı.

Hüseyin’in Osmanlı’ya karşı açtığı isyan bu şekilde bir bayrağa da kavuştu. O bayrak, üç eşit boyutta şeritten oluşur. Bunu soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir ikizkenar üçgen tamamlar. Yani bugünkü Filistin Bayrağının temelleri böyle atılır.

Halifeliği İlan Edilen Hüseyin 

Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra İhtilaf kuvvetleri, Ürdün’de kendilerine bağlı bir yönetim kurdular. İngilizlerin Filistin’de bir İsrail devleti kurmaya çalışması Şerif Hüseyin’i kızdırdı. Ama artık çok geçti her şey için…İngiltere’nin, 1921’de Abdullah’ı Ürdün Emiri, diğer oğlu Faysal’ı da Irak Kralı yapması Şerif Hüseyin’in Arap dünyasındaki otoritesini iyice sarstı.

Mart 1924’te, Türkiye’de halifeliğin kaldırılmasından sonra kendisini halife ilan ettiyse de Mekke’yi kuşatan İbni Suud Abdülaziz tarafından krallığına ve halifelik iddialarına son verildi. Şerif Hüseyin 1930 yılına kadar Kıbrıs’ta sürgün hayatı yaşadı. Bundan sonra Şerif Hüseyin, Ürdün Emiri olan oğlu Abdullah’ın yanına gitti. Bir yıl sonra, 1931 yılında öldü.

İsyancı Bir Kulum

Osmanlı Devletine karşı isyan eden Şerif Hüseyin ilk olarak isyanın hemen bitiminde Vehhabiler tarafında alaşağı edildi. Daha sonraları hasta bir vaziyette Amman’da oğlunun yanında iken, saray bahçesinde çalmakta olan İzmir marşı kulağına geldiğinde, oğlunun hemen perdeyi kapatmak istemesi üzerine bu zavallı şöyle mırıldanacaktır.

‘’Evlat, niçin o pencereyi kapatıyorsun? İzmir Marşı’nın eski günleri bana hatırlatmaması için, değil mi? Ben velinimetime isyan etmiş asi bir kulum, günahım büyüktür. Bu bizim başımıza gelenler ve gelecek olanlar, ekmek kapımız velinimetimiz, koruyucumuz ve asırlar boyu efendimiz olan Osmanlı Devleti’ne karşı işlediğimiz günahların, giriştiğimiz isyanların İlahi bir cezasıdır.’’

Onuru Ayaklar Altında Öldü

Oğullarından Faysal, bir zamanlar Fahreddin Paşa komutasında Medine’yi müdafaa eden Türk askerlerine saldıran Arap aşiret alaylarının komutanıydı.
Onun akibeti İngilizler tarafından zehirlenerek öldürülmek oldu. Yerine geçen oğlu Gazi ise bir kazada can verdi. Torunu, Irak kralı ‘2. Faysal ise çok kanlı bir ihtilalle devrilip cesedi sokaklarda sürüklendi.

Yine Şerif Hüseyin’in ortanca oğlu Abdullah da (Ürdün kralının dedesinin babası) İngilizler tarafından Filistin bölünerek Ürdün kralı ilan edilmişti. Bu kral da bir suikastçı tarafından Kudüs’te Hz Ömer Camii’nin önünde hançerlenerek can verdi. Yerine geçen oğlu Tallal ise çıldırarak öldü.

Bugünün Filistin Bayrağı, Türk’e İsyan Bayrağıdır

Şimdi kimse alınmasın, kızmasın. Ama bugün poşu olarak taktığımız, Filstin’e destek verdiğimiz her programda dalgalandırdığımız Filistin bayrağı, ilk olarak Şerif Hüseyin tarafından 1916’daki Osmanlı Devleti’ne karşı yapılan Arap ayaklanmasının sembolü olarak tasarlandı. Ardından 1964 yılında bayrak Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı ve 15 Kasım 1988 yılında da yine Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin Ülkesi’nin bayrağı olarak ilan edilen bayraktır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!